c S
Tudi ameriška avtomobilska industrija proti Trumpovi ideji o carinah 20.02.2019 08:31 Washington, 20. februarja (STA) - Predsednik ZDA Donald Trump, ki se razglaša za "moža carin", straši z novimi carinami, tokrat na uvoz avtomobilov v ZDA. Vendar se tej zamisli upira ameriška avtomobilska industrija, čeprav Trump trdi, da ji namerava s carinami pomagati. Ameriška podjetja vedo, da bodo carine škodile ameriškemu in svetovnemu gospodarstvu.

Trump ne more kar uvajati carin, razen če ministrstvo za trgovino ugotovi, da določen uvoz ogroža nacionalno varnost ZDA. To možnost je izkoristil pri carinah na uvoz jekla in aluminija, v nedeljo pa mu je ministrstvo za trgovino pripravilo podobno poročilo glede avtomobilov. ZDA so lani uvozile za 340 milijard dolarjev avtomobilov in rezervnih delov.

Kaj je ministrstvo ugotovilo, še ni znano, vendar pa ni veliko dvomov. Preiskovalno poročilo je naročil predsednik, ki se hvali z uvajanjem carin, že dve leti pa grozi z uvedbo višjih za uvoz avtomobilov. Ko bo znano, da uvoženi avtomobili ogrožajo nacionalno varnost ZDA, bo imel Trump na voljo 90 dni, da ukrepa.

V ZDA se na glas razmišlja, da želi Trump uvesti 25-odstotne carine na uvoz avtomobilov ali 25-odstotne carine na uvoz rezervnih delov oz. na avtomobile in rezervne dele skupaj. Trump je lani predsedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckerju obljubil, da vsaj še nekaj časa ne bo uvajal carin na avtomobile.

EU je v zameno za to obljubila, da bo uvažala več soje iz ZDA, kjer imajo viške, ker je Trump uvedel carine na uvoz iz Kitajske, Kitajska pa je prenehala kupovati ameriško sojo. Juncker je tudi obljubil več uvoza tekočega plina iz ZDA. Vse to bo po njegovih besedah padlo v vodo, če Trump uvede carine na uvoz avtomobilov.

Trumpove avtomobilske carine bodo po ocenah ameriških analitikov povprečen uvoženi avtomobil podražile za 5000 dolarjev, povprečen domači pa za 1800 dolarjev. Ameriškim carinam bodo namreč sledili povračilni ukrepi tujine, dražji bodo tudi uvoženi rezervni deli za ameriške avtomobile, Trump pa se lahko obriše pod nosom za nov sporazum o prosti trgovini Severne Amerike, če bo morda uvedel carine tudi na uvoz iz Kanade in Mehike.

Carine bodo zmanjšale prodajo v ZDA, kar pomeni manj delovnih mest. Trenutno pa najbolj skrbi uradni molk ministrstva za trgovino in Bele hiše okrog poročila. Japonski proizvajalec Toyota je v torek sporočil, da njegove tovarne v ZDA zaposlujejo 137.000 ljudi, ki imajo pravico izvedeti, ali so res nacionalna grožnja svoji domovini.

Najbolj jezni so v Ameriškem združenju prodajalcev uvoženih avtomobilov, saj ne vedo, ali bodo kmalu začeli propadati zaradi manjše prodaje, ker bodo cene previsoke.

Kongresnim demokratom in tudi republikancem je dovolj Trumpovega izkoriščanja nacionalne varnosti kot izgovora za carine in predlagajo zakon, ki bi utrdil kongresni nadzor nad trgovino. Demokratski senator Mark Warner in republikanec Pat Toomey predlagata zakon, po katerem bi lahko kongres zavrnil Trumpove carine na podlagi nacionalne varnosti. Predlog zakona prav tako preiskave o tem odvzema ministrstvu za trgovino in jih daje Pentagonu.