c S
Stečajna upraviteljica prodaja zaščiteni znak Kraškega zidarja 20.02.2019 07:12 Sežana/Ljubljana, 19. februarja (STA) - Pred mesecem dni je stečajna upraviteljica Kraškega zidarja Simona Goriup objavila vabilo k oddaji nezavezujočih ponudb za zaščiteni znak gradbinca, ki je od leta 2012 v stečaju. V roku je prejela eno ponudbo. Goriupova je za STA danes povedala, da bo s prodajnim postopkom nadaljevala in sicer z zbiranjem zavezujočih ponudb.

Znak Kraškega zidarja je stilizirana hišica z rdečo opečnato streho, ki jo je sežansko gradbeno podjetje zaščitilo leta 2008. Zaščita znaka je sicer lani potekla, saj je veljala deset let, stečajna upraviteljica pa je pravočasno poskrbela za podaljšanje zaščite, ki je zdaj veljavna do 7. maja 2028.

Morebitni kupec znaka bo z nakupom registrirane znamke pridobi le pravico do uporabe znaka, ne pa tudi pravica do opravljanja dejavnosti. Vendar znak lahko uporablja le tisti, ki je registriran za opravljanje dejavnosti, ki se nanašajo na blago in storitve, za katere je znamka registrirana, torej za gradbeništvo.

Koliko je sam znak vreden, Goriupova ni razkrila, upa pa, da bo zanj iztržila čim več.

Znak si je v začetku 70 let prejšnjega stoletja zamislil arhitekt Egon Vatovec, ki je bil zaposlen v tem sežanskem podjetju. Vse dotlej je Kraški zidar za svoj znak uporabljal tipično primorsko kolono (portal), vendar ga je vodstvo želelo posodobiti. In tako je nastal znak, ki ga je Kraški zidar uporabljal štiri desetletja.

Goriupova je za STA povedala še, da bo s stečajem Kraškega zidarja zaključila do sredine prihodnjega leta. Ostalo je le še nekaj nerešenih zadev, predvsem prodaje funkcionalnih zemljišč, ki so že pozidana s stavbami.