c S
Na kratko iz gospodarstva 20.02.2019 07:22 Ljubljana, 19. februarja (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Prihod v Slovenijo je po poročanju časnika Delo napovedala turška pekarska družba Simit Sarayi. Ta bo po napovedih prvo prodajalno kruha in drugih pekovskih izdelkov odprl 15. marca, v Sloveniji pa naj bi nadomestil nemški Back Werk, ki se je konec lanskega leta umaknil s slovenskega trga, potem ko so se jim prihodki v zadnjih dveh letih ob krepki konkurenci na trgu močno zmanjšali. Simit Sarayi naj bi bil po pisanju Dela v Sloveniji domačim pekom konkurenčen predvsem zaradi velike in precej boljše tehnološko dodelane proizvodnje, ki zahteva manj delovne sile in zato s seboj nosi tudi nižje stroške poslovanja. Poznavalci, ki so jih za oceno povprašali na Delu, predvidevajo, da bo podjetje v Sloveniji vzpostavilo mrežo od 20 do 30 prodajaln, s svojimi proizvodi pa naj bi poskušalo priti tudi v veleprodajo in na police večjih trgovskih verig. To pa bi lahko pomenilo težave za kar nekaj srednje velikih pekovskih družb v Sloveniji. Ker pa je pridobivanje novih lokacij počasno in drago, je po mnenju poznavalcev povsem verjetno, da bodo Turki želeli prevzeti mrežo od koga, ki je že prisoten.

Nadzorni svet Telekoma Slovenije se je na današnji seji seznanil z rednimi aktivnostmi v skupini. Ob tem so s 1. marcem na mesto direktorja družbe Avtenta imenovali Mirana Potočnika, ki je bil do 1. februarja direktor IKT razvoja poslovanja v Telekomu Slovenije, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Telekoma Slovenije.

Nove garažne hiše v Luki Koper, ki jo zahtevajo avtomobilski proizvajalci, ki uporabljajo koprsko pristanišče, predvsem nemški Daimler, očitno ne bo še kar nekaj časa. Luka Koper se je namreč po pisanju Dela odločila, da ne odda javnega naročila, saj ni prejela dopustne ponudbe. Tako je propadel še tretji poskus za gradnjo garažne hiše za 6000 avtomobilov, ki bi omogočila povečanje pretovora z avtomobili, z več pokritimi parkirnimi mesti bi tudi lažje konkurirali za nove posle na področju pretovora avtomobilov. V upravljavcu edinega slovenskega pristanišča, kjer bodo razpis ponovili, mirijo, da zapleti pri projektu ne vplivajo na poslovne odnose z obstoječimi strankami, na mednarodnih razpisih pa še naprej konkurirajo tudi za nove posle. Luka Koper je sicer lani pretovorila 754.409 avtomobilov, kar je dva odstotka več kot leto prej.

Družba Eles je minuli teden objavila razpis za nakup in montažo litij-ionskega baterijskega hranilnika električne energije, ki ga bodo postavili v hali 12 ljubljanskega poslovno-trgovskega središča BTC, danes pišejo Finance. Nazivna moč hranilnika je štiri megavate, točno nazivno zmogljivost pa bodo določili v drugi fazi javnega naročila, vendar ne bo manjša od osmih megavatnih ur in ne večja od 12 megavatnih ur. Javno naročilo bodo opravili po postopku s pogajanji. Postavitev hranilnika je del japonsko-slovenskega projekta na področju razvoja in vzpostavitve napredne infrastrukture, pametnih omrežij in pametnih skupnosti, imenovanega Nedo. Baterije in hranilniki, stali naj bi še v Idriji, bodo uporabljeni za sistemske rešitve, v primeru izrednih razmer pa bodo omogočale napajanje kritičnih uporabnikov.

Ljubljansko tehnološko podjetje Epilog se je lastniško povezalo z avstrijsko multinacionalko Knapp Group, ki se ukvarja s področjem avtomatizacije intralogistike in velja za globalnega tehnološkega prebojnika, so sporočili iz družbe. Epilog namerava močno okrepiti slovensko ekipo na področju implementacije in razvoja programskih rešitev za avtomatizirana in ročna skladišča ter logistike proizvodnih sistemov. Njihov notranji startup, ki razvija univerzalno platformo za samovozeča vozila in robotske sisteme, bodo kadrovsko razširili, saj ga želijo razviti v močan srednjeevropski robotski razvojni center.

Krka je prek spletne strani Ljubljanske borze sporočila, da je v obdobju od 11. februarja do vključno 18. februarja odkupila 16.204 lastne delnice v skupni vrednosti 936.558 evrov. Število lastnih delnic po teh nakupih je doseglo 969.793, kar predstavlja 2,957 odstotka vseh izdanih delnic.

Delničarji družbe Sanolabor, ki je po lanskem decembrskem prevzemu v lasti Salusa, so na ponedeljkovi skupščini soglašali s prenosom še zadnjih 1,30 odstotka delnic na glavnega delničarja. Iztisnjeni mali delničarji bodo prejeli odpravnino v višini 700,35 evra na delnico. Odpoklicali so vse štiri dosedanje člane nadzornega sveta, ter za nova nadzornika imenovali Žigo Hienga in Gregorja Jenka. Štiriletni mandat bosta nastopila 26. marca, Soglašali so tudi z zmanjšanjem osnovnega kapitala družbe, je še razvidno iz zapisnika skupščine, danes objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze.