c S
Evropske borze večinoma v rdečem, nafta neenotno, evro nihal 20.02.2019 07:22 London/Frankfurt/Pariz, 19. februarja (STA) - Delniški indeksi na pomembnejših borzah v Evropi so se danes z izjemo Frankfurta obarvali v rdeče. Cene nafte nimajo enotne smeri. Tečaj evra glede na dolar se je sprva nižal, nato pa se obrnil navzgor in je popoldne nad izhodiščem.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je izgubil 0,17 odstotka.

Edini v zelenem je končal frankfurtski indeks DAX, ki je pridobil 0,09 odstotka. Pariški CAC 40 se je znižal za 0,16 odstotka, londonski FTSE 100 pa za 0,56 odstotka.

Na Dunaju je indeks ATX sklenil 0,07 odstotka nižje, v Milanu je indeks FTSE MIB izgubil 0,50 odstotka v rdečem, v Zürichu pa je indeks SMI zabeležil 0,16-odstotni padec.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev po negativnem začetku v nadaljevanju trgovanja zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je bil približno tri ure in pol pred koncem trgovanja na 0,12 odstotka višji ravni kot v ponedeljek, širši indeks S&P 500 je v tem času pridobil 0,22 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je beležil 0,32-odstotno rast.

Vlagatelji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vedno bolj dvomijo, da bosta ZDA in Kitajska dosegli dogovor glede trgovinskih vprašanj. Pogajanja se bodo nadaljevala v četrtek. Trg ta teden čaka tudi na objavo zapiskov seje ameriške centralne banke Federal Reserve ter morebitne namige glede prihodnje politike obrestnih mer in tempa zmanjševanja obsega obveznic, ki jih ima v lasti.

Tečaj evra glede na dolar je zanihal. Sprva se je pocenil in po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dosegel tudi 1,1276 dolarja, nato pa se je okrepil in bil okoli 18. ure na borzi v Frankfurtu pri 1,1330 dolarja, kar je bilo 0,17 odstotka nad ponedeljkovo zaključno vrednostjo.

Neenotno so se gibale tudi cene nafte. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena marca, je bilo treba okoli 18. ure po srednjeevropskem času odšteti 55,86 dolarja, kar je 27 centov več kot ob koncu trgovanja v ponedeljek. Severnomorska nafta brent za dobavo v aprilu se je v tem času pocenila za 36 centov na 66,14 dolarja.