c S
Izdelovalec makete drugega tira bo tožil državo 20.02.2019 07:22 Ljubljana, 19. februarja (STA) - Družba Art Rebel 9, ki je bila kot dražji ponudnik izbrana za izdelavo makete drugega železniškega tira med Divačo in Koprom, nato pa je direkcija za infrastrukturo od pogodbe odstopila, bo tožila državo zaradi razdrtja pogodbe.

V Art Rebel 9 so prepričani, da je direkcija pogodbo razveljavila neupravičeno, in bodo državo tožili za nekaj več kot 133.000 evrov, je poročala televizija.

Na razpis direkcije za infrastrukturo za izdelavo makete sta ponudbi poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Izbrano je bilo podjetje Art Rebel 9, ki je nato podjetje RPS najelo kot podizvajalca pri izdelavi makete.

V direkciji so marca lani dejali, da so od pogodbe odstopili, ker izbrani izvajalec ni prijavil podizvajalca. Prvi mož direkcije Damir Topolko je takrat pojasnjeval, da je pri izbiri izvajalca za izdelavo makete prišlo do napake, saj da je pristojna komisija pri izračunu v programu excel, pri čemer formule "niso bile ustrezno korigirane".

V Art Rebel 9 po navedbah POP TV trdijo, da ni res, da direkcija ni vedela za podizvajalca. Predstavnik podizvajalcev je bil med prejemniki elektronske pošte, ki so si jo pošiljali takratni državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben, agencija Futura in direkcija za infrastrukturo, je poročala televizija.

Kriminalisti so minuli teden v prostorih direkcije za infrastrukturo v Ljubljani in Mariboru izvajali hišne preiskave v zvezi z javnim naročilom za maketo, in sicer zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali pravic. Osumljene so štiri osebe, vse so javni uslužbenci.