c S
Slovenija decembra z največjim padcem gradbenih del v EU 19.02.2019 11:48 Luxembourg, 19. februarja (STA) - Obseg gradbenih del v območju evra je bil decembra za 0,4 odstotka manjši kot novembra, medtem ko se je v celotni EU zmanjšal za 0,9 odstotka. Slovenija je bila država, kjer se je obseg gradbenih del zmanjšal najbolj, kažejo podatki Eurostata. Zgradb so decembra v EU zgradili 1,3 odstotka manj kot novembra, inženirskih gradbenih objektov pa enako.

Obseg gradbenih del je bil decembra v Sloveniji za 12,4 odstotka manjši kot novembra. Nemčija sledi na drugem mestu s padcem za 4,1 odstotka, opazneje se je aktivnost gradbenih podjetij v zadnjem lanskem mesecu zmanjšala tudi v Veliki Britaniji (za 3,8 odstotka) ter na Madžarskem in v Bolgariji (za po 2,4 odstotka).

Med državami članicami, za katere je imel evropski statistični urad podatke, se je decembra obseg gradbenih del povečal le v šestih, med njimi najbolj na Švedskem (za 6,2 odstotka), Češkem (za 3,0 odstotka) in v Španiji (za 2,6 odstotka).

V primerjavi z decembrom predlani pa se je obseg gradbenih del v državah z evrom povečal za 0,7 odstotka in v celotni EU za 0,5 odstotka. Slovenija se lahko pri tem pohvali z nadpovprečno rastjo, to je 5,8-odstotno. Izstopa sicer Madžarska, ki je na letni ravni zabeležila kar 17,5-odstotno rast obsega gradbenih del. O visoki rasti teh del so poročali tudi s Poljske (za 11,4 odstotka), Slovaške (za 11,1 odstotka) in Španije (za 10,9 odstotka).