c S
Na Hrvaškem zaposlujejo vse več upokojencev 19.02.2019 11:06 Zagreb, 19. februarja (STA) - Na Hrvaškem je bilo konec januarja zaposlenih več kot 5500 upokojencev, kar je dvakrat toliko kot pred uveljavitvijo zakonskih sprememb. Na Hrvaškem so namreč z novim letom omogočili zaposlovanje za polovični delovni čas tudi predčasno upokojenim, potem ko so to pravico od leta 2004 imeli samo upokojenci s starostno pokojnino.

Spremenjeni zakon upokojencem ob nespremenjeni pokojnini omogoča do 20 delovnih ur tedensko. Upokojenci, ki bodo dve leti zaposleni za polovični delovni čas, lahko zahtevajo tudi nov obračun pokojnine.

Največ zaposlenih upokojencev ali približno petina vseh upokojencev, ki so se vrnili na delovni trg, je v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih, v katerih iščejo izkušene kadre, kot so inženirji strojništva, kažejo podatki hrvaškega zavoda za pokojninsko zavarovanje.

Izseljevanje s Hrvaške odpira številna delovna mesta tudi v trgovini, ki zaposluje nekaj manj kot 900 upokojencev. V zdravstvu in socialni oskrbi je zaposlenih dobrih 600 upokojencev, nekaj manj pa tudi v industriji. V gradbeništvu je zaposlenih nekaj manj kot 500 upokojencev, v prevozništvu skoraj 400, v izobraževanju pa nekaj več kot 300 upokojencev.

Največ upokojencev je štiriurne službe našlo v Zagrebu, kjer jih dela slabih 2000. Sledita Primorsko-goranska in Splitsko-dalmatinska županija, v katerih je skupaj zaposlenih skoraj 1300 upokojencev. Število zaposlenih upokojencev je konec januarja predstavljalo 0,5 odstotka vseh zaposlenih na Hrvaškem.

Vrnitev upokojencev na delovna mesta je daleč od množičnega pojava, na katerega so med razpravo o novem zakonu opozarjali sindikati. Opozicijska saborska stranka Hrvaška stranka upokojencev (HSU) je ocenila, da celotno število zaposlenih ne bo preseglo 20.000 niti med osrednjo turistično sezono, kar je majhna pomoč glede na pomanjkanje delavcev na hrvaškem trgu, piše današnji Večernji list.