c S
HSBC lani povečal dobiček 19.02.2019 10:48 London/Hongkong, 19. februarja (STA) - Bančni velikan HSBC s sedežem v Londonu, navzoč na azijskem trgu, je lani ustvaril 12,6 milijarde dolarjev (11,2 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 30 odstotkov več kot predlani. Leto so ocenili kot uspešno, a opozorili na okrnjen izid v zadnjem lanskem četrtletju, ki so ga načele skrbi zaradi upočasnjevanja rasti in trgovinske vojne.

Velikan je lani dobiček pred davki povečal za 16 odstotkov na 19,9 milijarde dolarjev, prilagojeni dobiček pred davki pa za tri odstotke na 21,7 milijarde dolarjev, navaja francoska agencija AFP.

V četrtletju med oktobrom in decembrom se je prilagojen bruto dobiček ustavil pri 3,39 milijarde dolarjev, medtem ko je v četrtletjih prej v povprečju dosegal 4,4 milijarde dolarjev.

Na poslovanje v zadnjem lanskem četrtletju so po navedbah prvega moža HSBC Johna Flinta, ki se je v svojem mandatu osredotočil na obvladovanje stroškov, vplivali predvsem omejevanje trgovine med ZDA in Kitajsko ter pešanje rasti svetovnega gospodarstva.