c S
Za glavnega izvršnega direktorja DUTB neuradno precejšnje zanimanje, izbor predvidoma sredi aprila 19.02.2019 07:24 Ljubljana, 18. februarja (STA) - Za položaj glavnega izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) neuradno vlada precejšnje zanimanje, prijav na razpis pa naj bi bilo okoli 20. Na DUTB natančne številke še niso mogli navesti, so pa za STA ocenili, da naj bi bilo ime izbranega kandidata predvidoma znano sredi aprila.

Na DUTB so zapisali, da bo prispele prijave zdaj pregledala zunanja kadrovska komisija, na njen predlog pa bodo neizvršni direktorji t. i. slabe banke po svoji presoji povabili na pogovor najustreznejše kandidate. Ime izbranega kandidata bo tako predvidoma znano sredi aprila, so še dodali.

DUTB je mednarodni razpis objavila konec januarja, z izbranim kandidatom pa bodo sklenili pogodbo o zaposlitvi za petletni mandat oz. do prenehanja DUTB. Po trenutnih zakonskih določilih se bo vmes enkrat že podaljšana življenjska doba DUTB iztekla s koncem leta 2022.

Mesto glavnega izvršnega direktorja, ki je vodilna operativna funkcija v t. i. slabi banki, je prosto po Baloghovem odhodu sredi lanskega decembra. Ta je s položaja uradno odstopil iz osebnih razlogov, a že predhodno dogajanje v DUTB je nakazovalo, da Balogh ni več užival zaupanja spremenjenega upravnega odbora.

Na njegovo mesto so neizvršni direktorji DUTB konec januarja začasno imenovali nekdanjega prvega moža SDH in dotedanjega finančnega direktorja DUTB Mateja Pirca. Ta naj bi se po neuradnih informacijah časnika Delo na razpis prijavil.

V DUTB je bilo sicer konec minulega leta precej kadrovskih menjav. Vlada je namreč pred Baloghovim odhodom iz upravnega odbora DUTB odpoklicala predsednika Miha Juharta in za neizvršnega direktorja imenovala Tomaža Beska. Nato je v vlogi skupščine DUTB za neizvršnega direktorja imenovala še Marka Tišmo.

Vse te kadrovske spremembe so sledile objavi ugotovitev interne revizije na DUTB, da so bile pri prodaji zemljišča, na katerem tovarno v Logatcu gradi švicarski Lonstroff, storjene nepravilnosti in da niso bili spoštovani interni akti. Poleg omenjene zgodbe so mediji v zadnjih mesecih v povezavi z DUTB pisali o še nekaj domnevno spornih poslih.

Tudi zato naj bi bila po pisanju Dela na prepihu še preostala izvršna direktorja Andrej Prebil in Jože Jaklin. "Drugih informacij DUTB ne more komentirati," so za STA zapisali na t. i. slabi banki.

Med neizvršnimi direktorji sta medtem v upravnem odboru DUTB poleg Beska in Tišme še Mitja Križaj in Juan Barba Silvela. Ta naj bi po pisanju portala Siol v začetku novembra sicer odstopil in naj bi bil delo pripravljen opravljati še tri mesece, a je za zdaj še zapisan med neizvršnimi direktorji.