c S
Na kratko iz gospodarstva 19.02.2019 07:24 Ljubljana, 18. februarja (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

AIK banka je prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočila, da je Gorenjsko banko minuli torek obvestila, da je lastniški delež v kapitalu banke s 34,6 odstotka povečala na 77,7 odstotka, saj je pridobila 167.110 delnic z oznako GBKR. AIK banka ima tako v lasti 301.327 delnic Gorenjske banke, za preostalih 86.611 delnic oz. 23,3 odstotka, ki jih še nima v lasti, pa je minulo sredo objavila prevzemno namero po ceni 298 evrov. Iz namere je razvidno, da so omenjene dodatno pridobljene delnice posledica zaključka poslov nakupa delnic od Save in Abanke, Zavarovalnice Triglav in Domela. Za vse te posle je pogodbo o nakupu sklenila junija lani in za delnice odštela 298 evrov. Skupaj je tako za 43,1-odstotno povečanje lastniškega deleža odštela 49,8 milijona evrov.

Upravni odbor družbe Cetis je v petek sprejel odstop izvršnih direktorjev Urbana Goloba in Radenka Mijatovića. S 1. marcem ju bosta s petletnim mandatom nadomestila Branko Babič in Simon Žnidar, je danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočil Cetis.

Novi lastnik zavarovalnice Adriatic Slovenica, Generali CEE Holding, je na današnji skupščini zavarovalnice v nadzorni svet imenoval Gregorja Pilgrama, Luciana Cirino, Miroslava Bašto in Miroslava Singerja. Generali je nakup 100-odstotnega deleža Adriatic Slovence zaključil minulo sredo, takrat so iz nadzornega sveta zavarovalnice tudi odstopili Aljoša Tomaž, Aleksander Sekavčnik in Tomaž Butina. V nadzornem svetu Adriatic Slovenice ostajata tudi dosedanja predstavnika zaposlenih Borut Šuštaršič in Matjaž Pavlin, so danes sporočili iz zavarovalnice.

Višje delovno sodišče je pred dnevi zavrnilo zahtevek nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Gregorja Veselka po povračilu neizplačanih plač, so v soboto poročale Primorske novice. Odločitev delovnega sodišča, da je bila pogodba o zaposlitvi Veselku pravilno odpovedana, je tako pravnomočna, Veselko pa zahteva revizijo postopka na vrhovnem sodišču. Veselka so nadzorniki z vrha Luke odpoklicali septembra 2012, nakar je sprožil gospodarski spor, s katerim je neuspešno skušal doseči neveljavnost sklepa o razrešitvi, in spor na delovnem sodišču, s katerim je terjal izplačilo neizplačanih plač.

Nadzorni svet družbe Melamin iz Kočevja je na petkovi seji ponovno imenoval Srečka Štefaniča za direktorja, nov petletni mandat mu začne teči 1. julija. Poleg tega so nadzorniki med drugim sprejeli tudi poročilo o nerevidiranih poslovnih rezultatih za leto 2018, poslovni načrt za leto 2019 ter politiko upravljanja družbe, je Melamin danes sporočil prek spletnih strani Ljubljanske borze.