c S
Pred svetom pokojninskega zavoda bo predlog za 2,7-odstotno uskladitev pokojnin 19.02.2019 07:41 Ljubljana, 19. februarja (STA) - Svet pokojninskega zavoda bo na današnji seji obravnaval predlog, da se pokojnine od 1. januarja letos redno uskladijo za 2,7 odstotka. Višji zneski bodo na računih upokojencev konec meseca, ko bo čas za izplačilo pokojnin za februar.

T. i. zagotovljena pokojnina, ki pomeni minimalni znesek za vse z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, je decembra lani znašala malenkost nad 516 evrov. Po 2,7-odstotni februarski uskladitvi pa bo njena višina malenkost pod 531 evrov.

Pri redni februarski uskladitvi v skladu s pokojninskim zakonom upoštevajo 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače v preteklem letu v primerjavi s povprečno bruto plačo leto prej ter 40 odstotkov rasti cen življenjskih stroškov v istih obdobjih.

Uskladile se bodo tudi invalidnine za telesno okvaro in dodatek za pomoč in postrežbo.

Pokojninska blagajna bo za tokratno uskladitev pokojnin in nadomestil namenila dodatnih 22,8 milijona evrov, na letni ravni pa 136,9 milijona evrov. Za tokratno uskladitev dodatka za pomoč in postrežbo ter invalidnin pa bo šlo 0,5 milijona evrov, medtem ko bo na letni ravni treba izplačati tri milijone evrov, so za STA navedli v zavodu.

Konec letošnjega leta bo izvedena tudi izredna uskladitev pokojnin, ki jo vlada napoveduje v višini 1,5 odstotka.