c S
Bruselj poziva podjetja k pripravam na brexit brez dogovora 18.02.2019 17:23 Evropska komisija krepi ozaveščanje podjetij EU o pripravljenosti na brexit brez dogovora na področju carine in posrednih davkov, kot je DDV. Podjetja si lahko pri preverjanju svoje pripravljenosti pomagajo s kontrolnim seznamom v petih korakih, so sporočili iz Bruslja.

Kampanja je namenjena ozaveščanju poslovne skupnosti EU, zlasti malih in srednjih podjetij. Da bi se ta podjetja pripravila na scenarij brez dogovora in še naprej trgovala z Veliko Britanijo, bi morala oceniti, ali imajo potrebne tehnične in človeške zmogljivosti za obravnavo carinskih postopkov in pravil, kot so na primer preferencialna pravila o poreklu.

Prav tako bi morala razmisliti o pridobitvi različnih carinskih dovoljenj in registracij, da bi si olajšala trgovanje, če bo Velika Britanija del njihove dobavne verige, ter stopiti v stik s svojim nacionalnim carinskim organom, da bi ugotovila, katere druge ukrepe je mogoče sprejeti v okviru priprave.

Bruselj je tako objavil sklop gradiva za podjetja, vključno s preprostim kontrolnim seznamom v petih korakih, ki vsebuje pregled potrebnih ukrepov. Gradivo za kampanjo je na voljo v vseh jezikih EU.

Gre za del trenutnih prizadevanj Evropske komisije za pripravo na britanski izstop iz EU brez dogovora. "Priprave na dejstvo, da bo Združeno kraljestvo postalo tretja država, so bistvenega pomena za preprečevanje znatnih motenj v delovanju podjetij EU," so prepričani v komisiji.

"Čim bližje smo 29. marcu, tem večje je tveganje, da bo Združeno kraljestvo izstopilo iz EU brez dogovora, zaradi česar si Evropska komisija in nacionalni carinski organi zelo prizadevajo, da bi se pripravili na uvedbo preverjanj in kontrol pretoka blaga med EU in Združenim kraljestvom," je poudaril evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve, obdavčenje in carino Pierre Moscovici.

"Veliko je odvisno od sposobnosti podjetij, ki trgujejo z Združenim kraljestvom, da se seznanijo s carinskimi predpisi, ki se bodo začeli uporabljati prvi dan scenarija brez dogovora. Časa je vse manj," je dodal.

Bruselj, 18. februarja (STA)
Foto: STA