c S
Reliant vendarle plača kupnino za Pekov tržiški kompleks 18.02.2019 13:40 Tržič, 18. februarja (STA) - Mariborsko podjetje Reliant je pol leta po dražbi v podaljšanem roku vendarle plačalo kupnino za poslovni in proizvodni kompleks Peka v Tržiču, ki je v stečaju od začetka leta 2016. V Reliantu so na dražbi napovedali revitalizacijo kompleksa, ki so ga sicer želeli kupiti tudi tržiški obrtniki in podjetniki.

Družba Reliant, ki se ukvarja z investicijami in nepremičninami, je 8. avgusta lani na dražbi z zniževanjem izklicne cene za tržiški kompleks Peka ponudila 1,37 milijona evrov. Pričakovano je bilo, da bo novembra prevzela nepremičnino, a se je zapletlo s plačilom kupnine.

Pekova stečajna upraviteljica Tadeja Tamše je nato za skrajni rok plačila določila 15. februar in že razmišljala o možnosti ponovitve prodajnega postopka. Vendar je Reliant tik pred iztekom roka kupnino vendarle poravnal, je danes za STA potrdila Tamšetova in dodala, da bodo sedaj lahko prodajo uspešno zaključili.

Kot je avgusta lani napovedal direktor Relianta Dejan Šurbek, ki se v zadnjem času v medijih pojavlja zaradi preiskav prostitucije v klubu Marina, katerega solastnik je, načrtujejo revitalizacijo kompleksa v Tržiču, v katerem v skladu s prostorskimi akti ostaja poslovna dejavnost.

Možno je, da bo novi lastnik kompleks preprodal dalje. Zanj se zanimajo tržiški čevljarji in drugi obrtniki ter podjetniki, ki v njih želijo urediti ali razširiti svoje poslovne prostore. Nekateri izmed njih od Peka v stečaju tudi že najemajo del prostorov v kompleksu, katerega skupna površina presega 20.000 kvadratnih metrov.

Na avgustovski dražbi so podjetniki sodelovali združeni v dve skupini, a jih je Reliant pri zniževanju izklicne cene prehitel. Izklicna cena za prvi sklop, ki obsega staro proizvodno stavbo, glavno stavbo in mizarsko delavnico, je bila nekaj več kot 1,5 milijona evrov, za drugi sklop, ki ga uporablja nekdanje Pekovo hčerinsko podjetje PGP Inde, pa pol milijona evrov.

Reliant, ki je lani kupil tudi Pekove terjatve, je za prvi sklop pristal na plačilo 910.000 evrov, za drugi sklop pa 459.000 evrov. Tamšetova je bila z doseženo ceno zadovoljna, saj na prvi dražbi pred letom dni ni bilo nobenega dražitelja in tudi na drugi dražbi je pričakovala slabši izkupiček. Vendar je bil prvi sklop prodan skoraj za ocenjeno likvidacijsko ceno, drugi sklop pa skoraj za tržno vrednost.

Kupnina bo šla ločitvenim upnikom. Ločitveni upnik, in sicer DSU - družba za svetovanje in upravljanje, bo prejel tudi glavnino kupnine za Pekovo nepremičnino v Zadru, ki je bila pred kratkim prodana za 220.000 evrov, je razvidno iz končnega načrta razdelitve posebne mase, ki je bil objavljen na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve.