c S
Evropske borze s padci 18.02.2019 10:40 Frankfurt/Pariz/London, 18. februarja (STA) - Optimizem z azijskih borz se ni prelil na evropske borzne trge. Osrednji indeksi na stari celini se uvodoma znižujejo, saj trge skrbi morebitna uvedba visokih carin na uvoz avtomobilov v ZDA.

Po poročanju medijev naj bi ameriško ministrstvo za trgovino ugotovilo, da uvoz avtomobilov v ZDA ogroža ameriško nacionalno varnost. To bi bil prvi korak k uvedbi morebitnih carin na avtomobile.

Poročilo naj bi Trump prejel v teh dneh. Ameriški predsednik bo imel nato 90 dni časa za odločitev o morebitnih ukrepih.

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 se je do 10. ure po srednjeevropskem času znižal za 0,08 odstotka. V Frankfurtu je DAX zdrsnil za 0,26 odstotka, medtem ko je bil v Parizu CAC 40 0,03 odstotka nad gladino. FTSE 100 se je v Londonu zniževal za 0,25 odstotka.

Tečaj evra je medtem v primerjavi z dolarjem pridobil in se znova povzpel nad mejo 1,13 dolarja. Okoli 10. ure je bilo treba na borzi v Frankfurtu za en evro odšteti 1,131 dolarja. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra postavila pri 1,126 dolarja.

Na azijskih borzah je medtem danes vladalo prešerno vzdušje. Borza v Tokiu je končala z 1,8-odstotno rastjo, v Hongkongu z 1,6-odstotno rastjo in v Šanghaju z 2,7-odstotno krepitvijo. Sydneyjska je končala z 0,4-odstotnim dvigom, v Singapurju in Taipeju pa so se indeksi povzpeli za približno odstotek.