c S
Thermana Laško lani z rastjo prihodkov in dobička 18.02.2019 10:22 Laško, 18. februarja (STA) - Thermana Laško, ki letos praznuje 165 let delovanja, je lani ustvarila 22,6 milijona evrov celotnih prihodkov oz. 1,3 milijona evrov več kot v letu 2017, čisti dobiček pa je povečala za pol milijona evrov na 1,7 milijona evrov, so danes sporočili iz družbe.

V družbi so lani ustvarili 187.200 nočitev, potem ko so jih imeli leto prej nekaj manj kot 180.000. Beležili so rast na vseh programih, domače nočitve so narasle za tri odstotke, tuje nočitve pa za šest odstotkov. V njihovih bazenih se je kopalo več kot 210.000 kopalcev, opravljenih pa je bilo več kot 27.000 storitev wellnessa.

"Družba vseskozi izpolnjuje vse pogoje, postavljene v načrtu finančnega prestrukturiranja, ki družbo po uspešno prestani prisilni poravnavi zavezuje do leta 2023," navajajo v thermani.

V Thermani so že januarja pričeli s celovito prenovo Zdravilišča Laško, s katero bodo v naslednjih letih pridobili sodoben Center za zdravstveno rehabilitacijo. Projekt bo potekal v več fazah. V prvi fazi bodo v pritličju na delu nekdanjih savn uredili masažno terapevtski center.

Dobili bodo sodobne prostore za izvajanje masaž, termo oblog, fitnes, manjši terapevtski bazen z dvižnim dnom za izvajanje individualnih terapij ter terapij v manjših skupinah, solno sobo ter prostore za nego obraza in telesa. Prva faza bo predvidoma končana do konca maja letos.

V drugi fazi bodo obnovili celoten kopališki del ter uredili manjši savna center. V nadaljevanju, predvidoma v letih 2020 in 2021, pa sledi še tretja faza, ki bo zajemala prenovo terapevtskega dela v prvem nadstropju zdravilišča.

Prejšnji teden je Thermana Laško v tamkajšnjemu domu starejših odprla negovalno oazo, ki je namenjena osebam z demenco v zadnjem stadiju. Gre za sobo večje površine, urejeno po vzoru razvitih zahodno evropskih držav, ki je namenjena obolelim z močno napredovalo demenco.

Naložba je bila vredna 35.000 evrov, z njo pa bodo pomembno prispevali k višji kakovosti bivanja in obravnave stanovalcev, ki so zaradi napredovale bolezni nepomični, v celoti odvisni od negovalnega osebja, prav tako ne zmorejo več verbalne komunikacije.

Thermana se je v velikih težavah znašla leta 2014, kljub temu pa po navedbah časnika Delo vsi še danes niso prepričani, da je bila sploh insolventna. Zaradi skupščine avgusta 2014, na kateri so delničarji potrjevali letno poročilo, ki je izkazovalo znatno znižanje vrednosti nepremičnin, sledila pa je prisilna poravnava, nekateri nekdanji delničarji s tožbo zahtevajo ugotovitev ničnosti skupščinskih sklepov.

Delničarji so v prisilni poravnavi ostali brez vsega, večinska lastnika Thermane, ki je lani zaposlovala okoli 480 ljudi, pa je danes DUTB.