c S
Inovacije glavni motor nadaljnje rasti za Novartis 18.02.2019 07:10 Ljubljana, 17. februarja (STA) - Inovacije so za Novartis glavni motor nadaljnje rasti, pri inovativnih tehnologijah pa bo še naprej ključno vlogo igrala Slovenija, pravi prvi mož Leka Zvone Bogdanovski. Izpostavlja pomen Novartisovega centra za proizvodnjo inovativnih in generičnih zdravilnih učinkovin v Mengšu, ki Slovenijo postavlja na pomembno mesto v okviru Novartisa.

Predsednik uprave Leka je v pogovoru za STA spomnil na spremembe na globalnem trgu, ki tudi v farmacevtski industriji terjajo številna prilagajanja. Farmacevtska industrija je trenutno v fazi hitrega napredka in sprememb, povezanih z digitalizacijo in staranjem prebivalstva, je pojasnil in dodal, da se Novartis na spremenjene razmere na globalnem trgu odziva z novo strategijo, strategijo osredotočanja, nižanja stroškov s povečevanjem učinkovitosti poslovanja in reinvestiranje v prebojne transformativne terapije in povečanje dobičkonosnosti.

Za Novartis - v Sloveniji pod njegovim okriljem delujejo Lek, Novartis Pharma Services in Sandoz - so po besedah Bogdanovskega ključne inovacije, brez katerih v prihodnje ne bo mogoče razvijati poslovanja. Švicarski farmacevt se je odločil za prehod iz strategije široko volumskih proizvodov v bolnikom prilagojena zdravila v manjših obsegih, v bolj individualizirane terapije (celična in genska terapija, radionuklidno zdravljenje ali zdravljenje z označenimi sevalci), ki so sicer dražje, a izjemno učinkovite. "V tem je prihodnost, ne le za Novartis, temveč za celotno farmacevtsko industrijo," je prepričan Bogdanovski.

Prihodnost farmacevtske industrije je po njegovih besedah tudi v digitalizaciji, sloneči na analizi velikih podatkov, umetni inteligenci in bioloških simulacijah, ki lahko postopno nadomestijo izvajanje kliničnih študij kot jih poznamo danes. Vse to pomeni hitrejši in cenejši razvoj.

Vizija Novartisove generične divizije, Sandoza, je postati vodilni generični proizvajalec podobnih bioloških zdravil, diferenciranih generičnih zdravil, zdravil z dodano vrednostjo in digitalnih terapevtikov. Bogdanovski priznava, da je konkurenca na področju generike ostra: "Resda prihajajo velika podjetja iz Indije in Kitajske, a se tudi pri njih krepi zavedanje o nenehnih spremembah v farmacevtski industriji, predvsem z okoljskega vidika."

"Cenovne ravni so različne, nekje smo konkurenčni, drugje nismo. Tam, kjer ne bomo konkurenčni, te igre ne bomo igrali, umirati na obroke nima smisla," poudarja Bogdanovski in dodaja, da se prav zato osredotočajo na podobna biološka zdravila, diferencirane generike in digitalne terapevtike, ki jih zaradi potrebnega znanja, tehnologije in izkušenj ne more proizvajati vsak. Prihodnost je torej v proizvodih z visoko dodano vrednostjo, kjer gre za manjše volumne, bolj specializirana, a tudi dražja zdravila. "Ne bežimo sicer od osnovnih generičnih zdravil, le fokus je drugje," je dodal.

Kot primer Sandozovega zdravila z visoko dodano vrednostjo je Bogdanovski izpostavil novo otrokom prijazno obliko antibiotika amoksiklav v obliki hitro raztapljajoče se tablete, ki so jo razvili v razvojnem centru v Ljubljani in lani proizvedli na Prevaljah. "To so stvari, na katerih bomo delali v prihodnje," je pojasnil.

"Cenovni pritisk je globalno gledano dejstvo, zato učinkovitost in produktivnost povečujemo tudi v Sloveniji," je dejal. Po njegovih besedah Sandoz in Novartis cenita slovensko znanje in izkušnje. "Doslej smo dokazali, da lahko osvojimo določene prebojne nove tehnologije in prispevamo k nadaljnji rasti," je pojasnil Bogdanovski. Ob tem je spomnil na gradnjo 38 milijonov evrov vrednega objekta za proizvodnjo novih bioloških zdravil v Mengšu, ki naj bi zaživel v letu in pol ter prispeval k proizvodnji novih prebojnih terapij. "To nas postavlja na zemljevid Novartisa kot center za biotehnologijo," je poudaril.

V Ljubljani je vodilni razvojni center Sandoza, pojasnjuje Bogdanovski: "To je največji in najbolje opremljen razvojni center, ki ga Sandoz ima. Znanje zaposlenih v njem je vrhunsko. Gre za center, ki letno pripravi in po svetu lansira več kot 20 novih molekul, v zadnjih letih govorimo o več kot sto novih najzahtevnejših zdravilih. To nas postavlja na zemljevid razvojnega, inovativnega dela."

Na Prevaljah je proizvodni center za vodilni Sandozov izdelek amoksiklav, zmogljivosti v obstoječi, stari tovarni so povsem zasedene. Nova tovarna, ki je sicer pod streho, za zdaj miruje. Bogdanovski pojasnjuje, da odločitev glede nadaljevanja projekta na Prevaljah še ni sprejeta, terminski roki se spreminjajo, nadaljevanje projekta pa naj bi bilo skladno s preverjanjem strategije Novartisa v celoti znano v nekaj mesecih.

Potem ko je Sandoz lani prodal blagovni znamki Persen in Neopersen, Bogdanovski ne more napovedovati še kakšne morebitne prodaje. "Fokus delovanja Sandoza je v podobnih bioloških zdravilih, ključnih generičnih proizvodih z visoko dodano vrednostjo, torej na področjih, na katerih smo dobri, imamo konkurenčno prednost in pokrijemo ključna terapevtska področja. Drugega ni v fokusu," je poudaril, ob tem pa dodal, da prodaja omenjenih blagovnih znamk zdravil na recept, pa tudi oddvojitev čiste generične dejavnosti v ZDA ne pomeni čiščenja Sandoza pred njegovo prodajo.

Lanskih poslovnih rezultatov Novartisa v Sloveniji Bogdanovski ni razkril, je pa poudaril, da naj bi lani predvidoma zabeležili tako rast prihodkov kot dobička. Novartis je skupaj z vsemi divizijami v Sloveniji največji ponudnik zdravil zdravstvenemu varstvu, in sicer tako najnovejših inovativnih zdravil kot sodobnih ter cenovno dostopnih generičnih zdravil. "Hkrati pa razvijamo, proizvajamo in tržimo tudi biološka ter podobna biološka zdravila," je dejal in dodal, da so v letu 2017 ustvarili 2,2 odstotka slovenskega BDP.

Lani je imel Novartis, tako Bogdanovski, na celotnem slovenskem farmacevtskem trgu 14,8-odstotni tržni delež. Na trgu ponuja več kot 70 sodobnih inovativnih zdravil na ključnih terapevtskih področjih - v hematologiji, onkologiji, kardiologiji, imunologiji, dermatologiji, nevrologiji, pulmologiji in oftamologiji. "Smo drugi največji ponudnik generičnih zdravil na recept, v segmentu zdravil brez recepta pa zasedamo prvo mesto," je dejal.

Novartis je tudi med večjimi zaposlovalci v Sloveniji. Lani je redno zaposloval 4152 ljudi, kar je 370 več kot v letu 2017, v zadnjih sedmih letih pa se je število zaposlenih povečalo za več kot 2000.