c S
Izteka se razpis za glavnega izvršnega direktorja DUTB 18.02.2019 07:22 Ljubljana, 17. februarja (STA) - Izteka se mednarodni razpis za glavnega izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Mesto se je sprostilo po odhodu Imreja Balogha sredi lanskega decembra, na njegovo mesto pa so neizvršni direktorji DUTB konec januarja začasno imenovali nekdanjega prvega moža SDH in dotedanjega finančnega direktorja DUTB Mateja Pirca.

DUTB je mednarodni razpis objavila konec januarja, z izbranim kandidatom pa bodo sklenili pogodbo o zaposlitvi za petletni mandat oz. do prenehanja DUTB. Po trenutnih zakonskih določilih se bo vmes enkrat že podaljšana življenjska doba DUTB iztekla s koncem 2022.

Mesto glavnega izvršnega direktorja, ki je vodilna operativna funkcija v t. i. slabi banki, je prosto po odhodu Imreja Balogha sredi lanskega decembra. Ta je s položaja uradno odstopil iz osebnih razlogov, a že predhodno dogajanje v DUTB je nakazovalo, da Balogh ni več užival zaupanja spremenjenega upravnega odbora.

V DUTB je bilo konec minulega leta precej kadrovskih menjav. Vlada je namreč pred Baloghovim odhodom iz upravnega odbora DUTB odpoklicala predsednika Miha Juharta in za neizvršnega direktorja imenovala Tomaža Beska. Nato je v vlogi skupščine DUTB za neizvršnega direktorja imenovala še Marka Tišmo.

Vse te kadrovske spremembe so sledile objavi ugotovitev interne revizije na DUTB, da so bile pri prodaji zemljišča, na katerem tovarno v Logatcu gradi švicarski Lonstroff, storjene nepravilnosti in da niso bili spoštovani interni akti.

V DUTB sta izvršna direktorja trenutno Andrej Prebil in Jože Jaklin, naloge glavnega izvršnega direktorja pa od konca januarja začasno opravlja Matej Pirc, dotedanji finančni direktor t. i. slabe banke. Pirc je javnosti sicer najbolj znan kot nekdanji predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) v času, ko je država med drugim prodala banko Nova KBM, upravljavca ljubljanskega letališča Aerodrom Ljubljana in pekarsko družbo Žito, v vodo pa je padla prodaja Telekoma Slovenije.

V upravnem odboru DUTB pa sta poleg Beska in Tišme neizvršna direktorja še Mitja Križaj in Juan Barba Silvela. Ta naj bi po pisanju portala Siol v začetku novembra sicer odstopil in naj bi bil delo pripravljen opravljati še tri mesece, a je za zdaj še zapisan med neizvršnimi direktorji.

Veliko informacij o potencialnih imenih interesentov za novega glavnega izvršnega direktorja v javnosti v zadnjih dneh ni bilo, je pa tudi Balogh, ki so ga za glavnega izvršnega direktorja imenovali septembra 2016, pred tem skoraj leto dni t. i. slabo banko vodil začasno.