c S
Kompleks doma starejših v Vrtojbi še vedno sameva 18.02.2019 07:22 Šempeter pri Gorici, 17. februarja (STA) - Stavba doma starejših občanov v Vrtojbi, ki so jo pred desetletjem gradili v javno-zasebnem partnerstvu, po stečaju zavoda še vedno sameva. Novi lastnik DUTB je zagotovil vsaj njeno varovanje, saj je bila prej pogosto tarča nepridipravov. Na Občini Šempeter-Vrtojba si želijo, da bi dom zaživel in bi ga predali namenu, za katerega je bil zgrajen.

"Pravzaprav nič kaj veliko ne moremo storiti, ker to ni naš objekt in nimamo tako praktično nobene možnosti. Problem pa je v tem, da občani težko gledajo objekte, ki propadajo in za katere je bilo namenjenega veliko denarja, ki je šel iz bančne luknje in jo moramo sanirati davkoplačevalci," je za STA povedal župan Milan Turk.

Objekti na obrobju Vrtojbe so bili zgrajeni za namene oskrbe starejših občanov, tako dom upokojencev kot tudi varovana stanovanja. Zato jih je po županovih besedah težko uporabiti za kaj drugega.

"Zato je treba najti nekoga, ki bo izvajal javno službo varstva starejših občanov, ali bo to Dom upokojencev Nova Gorica ali kateri drugi izmed javnih zavodov, katerih ustanovitelj je država. Lahko pa tudi država razpiše koncesijo in najde primernega zasebnika, ki bo v teh objektih izvajal to javno službo," je predlagal Turk.

Za izvajanje javne službe je bilo sicer že več interesentov, vendar se kasneje niso odločili za nakup stavbe. Vendar je potreb po tovrstni dejavnosti vse več - kljub kar trem domovom starejših v bližini, v Novi Gorici, Podsabotinu in Gradišču nad Prvačino, je namreč število čakajočih vse večje, na Goriškem že preko 150.

Kompleks stavb v Vrtojbi bi bilo treba najprej dokončati in pridobiti uporabno dovoljenje, kar pa po Turkovih besedah ne bo enostavno zaradi nepopolne dokumentacije, ki je izvajalec ni dostavil investitorju, in drugih razlogov.

Za uporabnost stavb, ki so prazne že skoraj desetletje, bi bilo najbolje, da jih dokonča kupec in novi uporabnik. Tega je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) iskala tako doma kot tudi v tujini in kljub večjemu zanimanju do dogovora še ni prišlo.

Stavbe so v last DUTB prišle leta 2015, kupili so jih za 4,17 milijona evrov. Novemu kupcu jih želijo prodati za 4,9 milijona evrov, tej ceni pa je treba prišteti še davek.