c S
Ljubljanski svetniki danes o podražitvi vozovnic za LPP 18.02.2019 07:39 Ljubljana, 18. februarja (STA) - Ljubljanski mestni svetniki bodo danes odločali o podražitvi enkratne avtobusne vozovnice Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) za 10 centov na 1,3 evra. Hkrati občina svetnikom v potrditev predlaga uvedbo nove letne vozovnice. Na mizi bodo imeli tudi sklep, ki bi švedskemu pohištvenemu velikanu Ikea olajšal prihod v Ljubljano.

Ljubljanska občina bi ob podražitvi enkratne vozovnice LPP uvedla letne imenske splošne vozovnice in letne upokojenske vozovnice, s katerimi želijo povečati število imetnikov terminskih vozovnic. Letna imenska splošna vozovnica bi stala 365 evrov in bi omogočala neomejeno število voženj za en evro na dan, letna upokojenska vozovnica pa bi stala 220 evrov, kar pomeni neomejeno število voženj za 0,60 evra na dan.

Če bo mestni svet spremembe potrdil, bi nove cene začele veljati 1. aprila.

Ob zeleni luči mestnih svetnikov se bodo dvignile tudi cene parkirnin v ožjem središču mesta in v parkirnih hišah, ki jih upravlja občina. Parkirnina za garažne hiše za stanovalce ostaja enaka, prav tako ne bodo spreminjali višine parkirnine na P&R parkiriščih in v tretji coni parkiranja, se bo pa ta za 10 centov na uro podražila v prvi in drugi coni.

Na dnevnem redu bo danes med drugim tudi predlog Ikee za spremembo prostorskega načrta na območju načrtovanega trgovskega središča. S sklepom bi svetniki Ikei omogočili začetek gradnje, tudi če še ne bo v celoti zgrajena južna dostopna cesta do nakupovalnega središča. Švedski velikan bi lahko nato zaprosil za potrebna dovoljenja za začetek gradnje.