c S
Tudi starejši delavci lahko podjetjem veliko doprinesejo 15.02.2019 14:21 Brdo pri Kranju, 15. februarja (STA) - Logična posledica staranja prebivalstva je večje število starejših delavcev, ki težje najdejo zaposlitev. Delodajalci bi morali spoznati, da starejši ne postanejo manj sposobni, le prepoznati je treba njihove odlike in prednosti. Starejši pa morajo prepoznati pomen vseživljenjskega učenja, so poudarili na konferenci o pridobivanju kompetenc.

V kolektivih, kjer je povprečna starost zaposlenih višja od 45 let, je zaznati zelo malo motivacije za dodatna izobraževanja in strah pred neuspehom. Starejši zaposleni so namreč prepričani, da se niso zmožni učiti novih veščin in procesov, so navedli na današnji zaključni konferenci operacije Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc 2016-2019, ki so jo na Brdu pri Kranju organizirali Zveza ljudskih univerz Slovenije, Združenje Izobraževalnih in svetovalnih Središč Slovenije ter podjetje Optius Moja zaposlitev.

Organizacije za izobraževanje odraslih so v okviru operacije oblikovale več sto usposabljanj, namenjenih zaposlenim, starejšim od 45 let. V podjetjih, ki so se vključila v program usposabljanj, so po izvedenih delavnicah opazili občutne razlike.

Kot je izpostavila vodja projektov v podjetju Optius Moja zaposlitev Sanda Jerman, avtomatizacija, ogromne količine podatkov in napredna analitika, iskanje enostavnosti v kompleksnosti, inovacije ter nove strategije od zaposlenih zahtevajo sposobnost reševanja kompleksnih problemov, ustvarjalno in kritično razmišljanje, predvsem pa sodelovanje generacij.

"Že prihodnje leto bo namreč na trgu dela sodelovalo pet generacij, med katerimi ima vsaka svoje značilnosti. Ključna naloga menedžmenta v prihodnje bo tako privabljanje talentov in sodelavcev z razumevanjem demografskih trendov," je poudarila.

Pri tem je po besedah predsednika Gospodarske zbornice Slovenije in direktorja družbe BSH Hišni aparati Boštjana Gorjupa nujno nenehno usposabljanje in oblikovanje posebnih metod za ohranjanje motivacije pri starejših. Prepričan je, da za uspešno in učinkovito družbo potrebujemo sodelovanje gospodarstva, javnih služb in države, gospodarstvo pa bo po njegovih besedah svojo nalogo izpolnilo, če bo imelo ustrezne pogoje za poslovanje.

V tem pogledu programe izobraževanja za starejše od 45 let, ki jih sofinancira država z javnimi sredstvi, uvršča med dobre prakse in priložnost za podjetja, da razvijajo posebna delovna mesta za starejše.

Starejši delavci se po besedah specialista medicine dela in športa v Zdravstvenem domu Trebnje Zdenka Šalde v povprečju slabše odrežejo predvsem pri delih, ki zahtevajo veliko hitrost, dolgotrajno zbranost, pozornost za podrobnosti, hitro prilagajanje in izjemne telesne napore. V poklicih, ki zahtevajo znanje, natančnost in premišljenost, pa starejši zaposleni prekašajo mlajše.