c S
Ruška občina umaknila obtožnico proti poslanki Muršičevi 15.02.2019 10:35 Ruše, 15. februarja (STA) - Občina Ruše je umaknila obtožnico zoper poslanko SD Bojano Muršič, ki jo je prejšnje vodstvo občine na mariborskem sodišču preganjalo zaradi domnevno spornega nakupa flis jopic, so danes sporočili z občine. Kot so dodali, sodnih postopkov ne bodo nadaljevali, s čimer se bodo izognili dodatnemu trošenju javnega denarja za odvetniške storitve.

Med razlogi za umik obtožnice v kabinetu nove županje Urške Repolusk navajajo tudi dejstvo, da so bila javna sredstva, ki so bila predmet spora, občini vrnjena, s tem pa ta ni bila oškodovana.

Ob tem tudi mariborsko tožilstvo ni sprožilo predkazenskega postopka in je že leta 2017 umaknilo zahtevo za preiskavo, so še dodali na ruški občini.

V zasebnem kazenskem pregonu občine, ki jo je takrat vodil še župan Uroš Razpet, se je ob Muršičevi znašel tudi predstavnik podjetja Vini Matic Dinghauser, a sta oba na nedavnem predobravnavnem naroku zavrnila priznanje krivde za kaznivi dejanji zlorabe uradnega položaja in napeljevanja k ponarejanju listin.

Nečedno ravnanje jima je občina očitala v zvezi z ravnanjem leta 2016, ko naj bi Muršičeva, takratna ruška svetnica, pri podjetju Vini naročila 30 flis jopic, podjetnika pa naj bi nagovorila, da je na predračunu in pozneje na računu kot blago navedel potrošni material.

S tem naj bi občino spravila v zmoto, da je z denarjem, ki je namenjen svetniškim skupinam, plačala nekaj, kar ne bi smela, ter jo oškodovala za 341 evrov, kolikor so stale jopice.

Mariborsko tožilstvo je sicer od pregona odstopilo, ker je bila povzročena škoda neznatna. Muršičeva je poravnala celoten znesek računa v višini 642 evrov, ob tem pa je dodatnih tisoč evrov nakazala še v dobrodelne namene Rdečemu križu. Hkrati je zaradi afere odstopila z mesta podpredsednice državnega zbora in občinske svetnice v Rušah, ne pa tudi kot poslanka.