c S
Vrednost gradbenih del lani višja za petino 15.02.2019 11:33 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Vrednost lani v Sloveniji opravljenih gradbenih del je bila za 19,9 odstotka višja kot predlani. Rast je bila za 2,2 odstotne točke višja od rasti v letu pred tem. Vrednost del je bila na letni ravni višja tudi decembra, in sicer na račun gradbenih inženirskih objektov.

Na letni ravni se je vrednost gradbenih del na stavbah povišala za 17 odstotkov, na gradbenih inženirskih objektih pa za 21,2, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.

Po dveh zaporednih mesecih rasti se je vrednost gradbenih del decembra na mesečni ravni znižala. V primerjavi z novembrom je upadla za 12,4 odstotka. Vrednost opravljenih gradbenih del na stavbah je bila nižja za 9,4 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 13,3 odstotka.

Na letni ravni je bila sicer vrednost decembra opravljenih gradbenih del višja za 5,9 odstotka - vrednost teh del na stavbah je bila nižja za 5,5 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa je bila višja za 10,9 odstotka.

Vrednost decembra opravljenih gradbenih del je bila za 12,3 odstotka višja od povprečja za leto 2015. Vrednost del na stavbah je bila od tega povprečja višja za 41 odstotkov, vrednost del na gradbenih inženirskih objektih pa za 3,4 odstotka.