c S
RBS lani podvojila čisti dobiček 15.02.2019 09:41 London, 15. februarja (STA) - Britanska banka Royal Bank of Scotland (RBS) je lani več kot podvojila dobiček. Čisti dobiček je dosegel 1,62 milijarde funtov (1,84 milijarde evrov), predlani pa 752 milijonov funtov. Predlansko leto je bilo prvo dobičkonosno leto po svetovni finančni krizi, ko je RBS zabredla v hude težave.

"V letu 2018 smo dosegli velik napredek v uresničevanju postavljene strategije. Končali smo odprte pravdne postopke, izplačali prve dividende v zadnjih 10 letih in znova sklenili dobičkonosno leto," je rezultate povzel glavni izvršni direktor banke Ross McEwan.

RBS je lansko jesen dodatno oblikovala še za 100 milijonov funtov rezervacij za slaba posojila. To je storila v luči vseh negotovosti na trgu, med katerimi je največja brexit, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Banka je v večinski lasti države, ki jo je rešila na vrhuncu krize leta 2008. Vlada premierke Therese May je sredi lanskega leta napovedala postopek privatizacije, v kateri naj bi v prihodnjih petih letih prodala dve tretjini banke za okoli 15 milijard funtov.