c S
EU bo temeljiteje nadzorovala tuje naložbe v ključnih sektorjih 15.02.2019 07:39 Strasbourg, 14. februarja (STA) - Evropski parlament je podprl vzpostavitev orodja na ravni EU za pregled neposrednih tujih naložb na podlagi varnosti za zaščito strateških sektorjev. Uredba tako ščiti ključno infrastrukturo, kot so energija, transport, komunikacije, podatki, vesolje in finance, ter tehnologije, vključno s polprevodniki, umetno inteligenco in robotiko.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v Evropskem parlamentu uredba zajema neposredne tuje naložbe v ključnih sektorjih in tehnologijah, delovanje netransparentnih podjetij v državni lasti s povezavami z oblastjo ter naložbe, ki vplivajo na programe in projekte EU.

"Medtem ko EU ostaja odprta za naložbe, je treba neposredna tuja vlaganja preverjati, da bi tako omejili kakršnokoli nevarnost strateškim interesom EU," so izpostavili v sporočilu. Nove določbe o preverjanju, o katerih so se neformalno dogovorili pogajalci parlamenta in Sveta EU, je podprlo 500 poslancev, 49 jih je bilo proti, 56 pa se jih je vzdržalo.

V sporočilu za javnost so v Evropskem parlamentu zapisali, da so se v zadnjih 20 letih struktura in viri neposrednih tujih naložb v EU korenito spremenili. Naložbe s Kitajske so se povečale za šestkrat, naložbe iz Brazilije za desetkrat, naložbe iz Rusije pa za več kot dvakrat, pri čemer pogosto ciljajo na visokotehnološke sektorje, pogosto skozi podjetja z državnim lastništvom ali s povezavami z oblastjo, so izpostavili.

Gre za prvi sistem na ravni EU za podporo preverjanju tujih neposrednih naložb s strani držav članic na podlagi varnosti in javnega reda.

Poleg energije, transporta, komunikacij, podatkov, vesolja in financ, ter tehnologij, vključno s polprevodniki, umetno inteligenco in robotiko so pogajalci Evropskega parlamenta v uredbo dodali še sektorje, kot so voda, zdravje, obramba, mediji, biotehnologija in prehranska varnost.

Poslanci so tako okrepili mehanizem sodelovanja, ki bo vključeval tudi izmenjavo informacij med državami članicami EU, ki bodo tako lahko komentirale tuje neposredne naložbe, ki ciljajo na druge članice. Evropska komisija bo lahko zahtevala informacije in podala mnenje državi, v kateri se načrtuje naložba, vendar bo končna odločitev še vedno v rokah zadevne države članice.

Predvidoma bo Svet EU dogovor formalno podprl 5. marca, uredba pa bo stopila v veljavo 18 mesecev po objavi v uradnem listu EU.