c S
Na kratko iz gospodarstva 15.02.2019 08:00 Ljubljana, 14. februarja (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

NLB je prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočila, da je prejela sklep o določitvi bonitetnih zahtev Evropske centralne banke (ECB) kot enotnega evropskega nadzornika bank, ki se bo uporabljal od 1. marca in nalaga, da NLB na konsolidirani podlagi vzdržuje skupno kapitalsko zahtevo v višini 11,25 odstotka tehtane aktive banke, ki obsega minimalno kapitalsko zahtevo v okviru prvega stebra v višini osem odstotkov in kapitalsko zahtevo v okviru drugega stebra v višini 3,25 odstotka. Odločitev skupaj z zahtevo po skupnem kapitalskem blažilniku vodi do skupne kapitalske zahteve v višini 14,75 odstotka. V NLB so ob tem spomnili, da je po zadnjih podatkih 30. septembra lani CET1 kapitalski količnik skupine NLB dosegal 16,9 odstotka, kar je torej nad novo zahtevo ECB. Skupina namerava tudi v naprej vzdrževati dodatni interni kapitalski blažilnik nad nadzorniškimi zahtevami.

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana namerava na območju Bizovika zgraditi sosesko z najemnimi stanovanji. Po trenutnih prostorskih pogojih bi lahko zgradili okoli 200 stanovanj, bo pa površine za stanovanja in druge ureditve določil občinski podrobni prostorski načrt, danes poroča Dnevnik. Direktor sklada Sašo Rink je za časnik povedal, da imajo na območju, ki leži med Potjo spominov in tovarištva, Litijsko cesto, vzhodno ljubljansko obvoznico in Ljubljanico, že v lasti 14.000 kvadratnih metrov zemljišč in da se z ostalimi lastniki na območju, med njimi je tudi DUTB, dogovarjajo o odkupu zemljišč.

Hrvaška družba Interkapital, ki na Ljubljanski borzi izvaja storitve vzdrževalca likvidnosti za Krko in Zavarovalnico Triglav, je to razširila še na družbo Petrol. Zanj bo storitve začela opravljati z marcem, so prek svoje spletne strani danes sporočili z borze.

Družba Jub letos obeležuje 100-letnico imena Jub in 50 let blagovne znamke Jupol. Tako bo letošnje leto v Sloveniji in na drugih trgih, na katerih Jub posluje prek svojih družb, prepleteno s praznovanjem, številnimi srečanji in dogodki, so danes sporočili iz družbe.

Nakupovalno središče Citypark v Ljubljani praznuje 17-letnico delovanja. Praznovanje centra, ki je z več kot 120 trgovinami in lokali največje nakupovalno središče v Sloveniji, upravlja pa ga družba SES Center Management, bo trajalo več dni. Lani je to nakupovalno središče obiskalo več kot devet milijonov ljudi, zanje so pripravili približno 250 dogodkov, so sporočili iz Cityparka.

Uredništvo revije Avto magazin je v sredo podelilo nagrade Best cars 2019 v 11 avtomobilskih razredih. Podelitev, pri kateri vrsto let sodeluje Center mobilnosti Špan z Brezovice, je letos potekala 19. Letos je minil v znamenju Volkswagna, ki je prejel nagrado v razredu malih mestnih avtomobilov, velikih športnih terencev in limuzinskih kombijev, so danes sporočili iz medijske hiše Adria Media Ljubljana.