c S
Slovenska podjetja na sejem vojaške industrije Idex v Abu Dabiju 15.02.2019 08:17 Ljubljana, 15. februarja (STA) - V nedeljo se v Abu Dabiju začenja sejem vojaške industrije Idex. Dogodek predstavlja osrednjo obrambno varnostno prireditev na območju Bližnjega vzhoda in severne Afrike, na njem pa se bo pod okriljem javne agencije Spirit Slovenija predstavljalo tudi sedem slovenskih podjetij ter dve instituciji.

Sejem, ki se bo letos raztezal čez pet dni, od leta 1993 pripravljajo vsako drugo leto od leta 1993. Na njem predstavljajo najnovejše dosežke s področja orožja in vojaške tehnike kopenske vojske, letalstva, protizračne obrambe in vojne mornarice.

Leta 2017 se je na sejmu na 133.000 kvadratnih metrih predstavilo 1235 razstavljavcev iz 172 držav. Postavljenih je bilo 39 nacionalnih paviljonov, obiskalo pa ga je več kot 100.000 obiskovalcev iz 142 držav, so sporočili iz Spirita.

Sejem Idex je edina mednarodna obrambna razstava in konferenca v regiji Bližnjega vzhoda in severne Afrike in kot takšen edinstvena platforma za vzpostavitev in krepitev odnosov s ključnimi nosilci odločanja iz vladne, vojaške in obrambne industrije iz celotne regije, so nadaljevali v agenciji. Pomemben del sejma so različna srečanja, strokovne konference in številni dogodki, na katerih ključni igralci in strokovnjaki z obrambnega področja razpravljajo o največjih izzivih, s katerimi se sooča industrija, in iščejo morebitne rešitve.

Najbolj zanimiv del sejma za obiskovalce medtem predstavljajo testne vožnje, dnevni prikazi oborožitve in opreme, poskusna streljanja in streljanja na tarče z različnimi oborožitvenimi sistemi. Že vrsto let je del sejma tudi Mornariška obrambna razstava Navdex, na kateri lokalni in mednarodni razstavljavci, specializirani za pomorsko in obalno varnostno tehnologijo predstavljajo zadnje dosežke na področju ladjedelniških tehnologij, ladijskih sistemov in oborožitve ter protipiratskih ukrepov.

Na skupinskem razstavnem prostoru velikosti 86 kvadratnih metrov se bo pod okriljem Spirita skupaj predstavljalo sedem slovenskih podjetij, in sicer Arex, Armas, C - Astral, Dat - Con, Prevent & Deloza, Timtec ter Valhalla Turrets. Pridružili se jim bosta tudi dve instituciji: Grozd obrambne industrije Slovenije ter ministrstvo za obrambo.

Spirit Slovenija je na podlagi interesa slovenskih podjetij za leto 2019 pripravil seznam skupinskih predstavitev na 12 mednarodnih sejmih v tujini.