c S
Bolnišnice s sanacijskimi ukrepi lani do septembra dosegle manj kot polovico načrtovanih finančnih učinkov 14.02.2019 14:01 Ljubljana, 14. februarja (STA) - Ministrstvo za zdravje še nima končnih podatkov o poslovanju bolnišnic za leto 2018. Ocenjujejo, da so bolnišnice do septembra 2018 s sanacijskimi ukrepi dosegle 10,3 milijona evrov finančnih učinkov oziroma skoraj 43 odstotkov načrtovanih za minulo leto, je razvidno iz odgovora na poslansko vprašanje.

Kot so na ministrstvu za zdravje pojasnili v odgovoru na vprašanje poslanke SDS Jelke Godec glede rezultatov sanacijskih programov bolnišnic, so morale bolnišnice oceno finančnih učinkov in rezultatov izvajanja sanacije v lanskem letu sanacijskemu odboru posredovati do konca januarja. Bolnišnice so lani z izvajanjem sanacijskih ukrepov načrtovale pozitivne finančne učinke na poslovanje v višini nekaj več kot 24 milijonov evrov.

Minister za zdravje Samo Fakin bo po napovedih ministrstva v tem mesecu prejel poročilo o delu sanacijskega odbora in poteku sanacije v bolnišnicah, na podlagi katerega bo ocenil uspešnost dela odbora, so napovedali.

Javni zdravstveni zavodi pa morajo do konca februarja pripraviti in ministrstvu posredovati letna poročila o poslovanju za leto 2018. Na podlagi podatkov iz letnih poročil bodo na ministrstvu pripravili analizo poslovanja in uspešnost izvajanja sanacije v bolnišnicah v sanaciji.

V marcu bo nato na podlagi rezultatov analize poslovanja bolnišnic sanacijski odbor ministru predlagal morebitne menjave sanacijskih uprav, Fakin pa bo sprejel odločitev o morebitni menjavi sanacijske uprave v posamezni bolnišnici.

Sicer pa na ministrstvu trenutno pripravljajo izhodišča in teze za zakon na področju vodenja in upravljanja javnih zdravstvenih zavodov, ki jih bodo nato usklajevali v koaliciji, so še zapisali v odgovoru.