c S
Dosežen začasni dogovor o ustanovitvi evropskega organa za delo 14.02.2019 13:49 Bruselj/Strasbourg, 14. februarja (STA) - Evropska komisija, Evropski parlament in Svet EU so danes dosegli začasni dogovor o ustanovitvi evropskega organa za delo, ki bo podpiral pravično mobilnost delovne sile v EU. Odločitev o sedežu novega organa še ni bila sprejeta, interes pa sta po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA že izrazili Slovaška in Latvija.

Novi organ za delo bo državljankam in državljanom ter podjetjem omogočal, da izkoristijo priložnosti na enotnem trgu, hkrati pa bo podpiral sodelovanje med nacionalnimi organi, med drugim pri preprečevanju socialnih goljufij in zlorab ter spopadanju z njimi, so sporočili iz Bruslja.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je leta 2017 predstavil idejo, je dogovor označil kot velik korak naprej. Z evropskim stebrom socialnih pravic dobiva prihodnost EU po njegovih besedah močno socialno razsežnost. Danes 17 milijonov Evropejk in Evropejcev živi ali dela v drugi državi članici EU, zato je po Junckerjevem mnenju skrajni čas, da evropski organ za delo podpre mobilne državljane, olajša prizadevanja držav članic ter zagotovi pravičnost in zaupanje v enotni trg.

"V zadnjih letih smo dosegli velik napredek glede pravičnejših pravil o mobilnosti delovne sile. Novi organ nam bo pomagal ta pravila uresničiti v praksi," je prepričan Juncker.

Po ocenah komisarke za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen je dogovor o organu za delo najpomembnejši del pravičnega evropskega trga dela. Organ bo po njenih pojasnilih imel dvojno nalogo - nacionalnim organom bo pomagal v boju proti goljufijam in zlorabam, državljankam in državljanom pa zagotavljal lažjo mobilnost.

Današnji dogovor je rezultat konstruktivnih in hitrih pogajanj, kar kaže, tako Thyssenova, da Evropa lahko hitro odloča in ukrepa za reševanje težav. Sporazum zdaj čaka dokončna potrditev, da bo evropski organ za delo lahko zaživel že letos.

Dogovor o ustanovitvi evropskega organa za delo bo predložen v odobritev odboru stalnih predstavnikov pri Svetu EU (Coreper). Ko ga bodo stalni predstavniki držav članic potrdili, bo Evropski parlament o njem na plenarnem zasedanju izvedel končno glasovanje.

Evropski organ za delo - njegove dejavnosti bodo povezane s pravili o mobilnosti delovne sile, napotitvi delavcev in koordinaciji socialne varnosti ter s posebno zakonodajo v sektorju cestnega prometa - bo zaposloval okoli 140 ljudi, od tega 60 strokovnjakov, ki jih bodo napotile države članice, med drugim za vlogo nacionalnih uradnikov za zvezo. Njegov letni proračun je ocenjen na okoli 50 milijonov evrov.

Na ravni EU ne bodo ustvarjene nobene nove pristojnosti, države članice pa bodo še naprej v celoti odgovorne za izvrševanje pravil na področju dela in socialne varnosti. Bo pa organ olajšal sodelovanje med državami članicami, racionaliziral obstoječe strukture in zagotovil operativno podporo za učinkovitejše izvrševanje pravil v korist državljank in državljanov, podjetij in nacionalnih organov.