c S
Commerzbank ob skoku dobička po dveh letih v izplačilo dividend 14.02.2019 12:50 Berlin, 14. februarja (STA) - Nemška banka Commerzbank je lani zabeležila 865 milijonov evrov čistega dobička, kar je sedemkrat več kot leta 2017, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dobiček iz poslovanja se je okrepil za osem odstotkov na 1,2 milijarde evrov, prihodki pa so padli za dva odstotka na 8,6 milijarde evrov. Banka bo prvič po dveh letih izplačala dividende.

V drugi največji nemški banki so med vzroki za rast dobička navedli rast števila strank. Kot so sporočili ob objavi poslovnega poročila, bodo za lansko leto izplačali dividende v vrednosti 20 centov na delnico, potem ko je bilo izplačilo dividend v prejšnjih dveh letih zamrznjeno. To se bo po poročanju AFP v veliki meri obrestovalo nemški državi, ki je še vedno lastnica 15,6-odstotnega deleža banke.

V Commerzbank so pojasnili, da izplačilo dividend načrtujejo tudi za letošnje leto. Stroški banke se lani niso bistveno spreminjali in so znašali 6,9 milijarde evrov, še poroča AFP. V banki so sicer lani ukinili 9500 delovnih mest. "Naša strategija je prava in deluje," je rezultate komentiral prvi mož banke Martin Zielke.

Banka za letošnje leto napoveduje triodstotno rast prihodkov od prodaje, prav tako računajo, da se bodo stroški do leta 2020 znižali na 6,5 milijarde evrov.

Commerzbank je sicer močne rezultate objavila v luči govoric o združitvi Commerzbank z močnejšo Deutsche Bank, kar naj bi si želelo finančno ministrstvo v Berlinu.