c S
Skupina Impol lani z novo rastjo prihodkov 14.02.2019 10:14 Slovenska Bistrica, 14. februarja (STA) - Skupina Impol je po za zdaj še nerevidiranih konsolidiranih podatkih lani ustvarila 727 milijonov evrov prihodkov, leto pa končala z 41,4 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo oziroma 58,4 milijona evrov bruto dobička iz poslovanja (EBITDA), je skupina danes objavila na spletni strani Ljubljanske borze.

V primerjavi z letom prej so na ravni skupine s sedežem v Slovenski Bistrici, ki se ukvarja s predelavo aluminija, prihodke povečali za 61 milijonov evrov, dobiček pred obdavčitvijo pa je bil višji za skoraj dvajset milijonov evrov.

Z doseženim rezultatom so v Impolu sicer rahlo zaostali za zastavljenim načrtom glede prodaje, ki je v letu 2018 predvideval 741 milijonov evrov prihodkov, pa tudi glede končnega izkupička, ki je bil zastavljen pri 65 milijonov evrov EBITDA.

Kot so že konec decembra sporočili iz skupine, so lani proizvedli 250.000 ton aluminijski izdelkov, letos pa načrtujemo proizvodnjo v obsegu 262.000 ton. Ob tem so lani izvedli za več kot 50 milijonov evrov investicij in nekoliko povečali zadolženost, kar se pozna v nekaj višjem kazalniku neto dolga v primerjavi z EBITDA (2,8), ki pa je še vedno v okviru danih zavez.

Lani so med drugim pomembneje pričeli s širitvijo programa izdelkov z višjo stopnjo dodelave. Tako smo bili v Samsungu nominirani za dobavitelja ohišja za baterije, za dobave visoko tehnoloških izdelkov pa se že dogovarjajo tudi z avtomobilskim proizvajalcem BMW.

Pri pripravi načrta za leto 2019 so že upoštevali nepredvidljive okoliščine, ki jih prinaša uvedba carin na ameriškem trgu, sankcije proti enemu največjih proizvajalcev aluminija Rusalu, zniževanje proizvodnje aluminija v Evropi in s tem ustrezne surovinske oskrbe, negotovosti okoli brexita, pa tudi spremembe nabavnih virov in cen energentov.

Po sedanjih načrtih v letu 2019 načrtujejo 32 milijonov evrov čistega dobička, ob tem pa načrtujejo za okoli 35 milijonov evrov investicij, od tega večji del za novo livarno, ki bo omogočila cenejši vir surovine, ter za informacijsko podporo poslovanja.