c S
Evropski parlament dal zeleno luč prostotrgovinskemu sporazumu s Singapurjem 14.02.2019 07:22 Strasbourg, 13. februarja (STA) - Evropski parlament je danes v Strasbourgu dal zeleno luč prostotrgovinskemu sporazumu s Singapurjem, ki velja za osnovo za nadaljnje sodelovanje z Jugovzhodno Azijo. Dogovor bo v petih letih odpravil praktično vse carine za trgovino med EU in Singapurjem, ob tem pa ščitil delavske in okoljske standarde.

Sporazum, ki so ga evropski poslanci odobrili s 425 glasovi za, 186 proti in 41 vzdržanimi, bo zaščitil značilne evropske izdelke ter singapurski trg javnih naročil odprl za evropska podjetja. Omogočil bo prosto trgovanje v storitvah, vključno z bančnim poslovanjem s fizičnimi osebami.

Parlament je ob tem sprejel tudi resolucijo, ki navaja, da lahko dogovor kot prvi dvostranski trgovinski sporazum med EU in članico Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) služi kot odskočna deska za nadaljnje trgovinske dogovore med dvema regijama v času, ko se EU ne more več zanašati na ZDA kot na trgovsko partnerko.

Evropski poslanci so o sporazumu s Singapurjem govorili v torek, v razpravi je nastopil tudi evroposlanec Lojze Peterle (EPP/NSi), ki je izpostavil, da partnerstvo in sodelovanje med EU in Singapurjem ne zadeva le zaščite trgovine in naložb, ampak vključuje politično partnerstvo, ki bo omogočilo poglobljeno sektorsko sodelovanje na ključnih področjih.

Partnerstvo po njegovih besedah zagotavlja pravni okvir za močnejše in širše sodelovanje, ki se bo osredotočilo na varovanje okolja, mednarodno stabilnost, pravičnost, varnost in razvoj. Sporazum pa ponuja tudi nove možnosti za sodelovanje na področjih človekovih pravic ter omejevanja jedrskega orožja ter znanstveno in tehnološko sodelovanje, med drugim na področju zdravja.

Evropski parlament je danes ločeno odobril sporazum o zaščiti naložb, ki zagotavlja sistem sodišč z neodvisnimi sodniki za reševanje sporov med vlagatelji in državo. Strinjal se je tudi z dogovorom o partnerstvu in sodelovanju, ki sodelovanje širi prek področja trgovine.

Da bi trgovinski sporazum začel veljati, ga mora potrditi še Svet EU. Za uveljavitev dogovorov o zaščiti naložb ter partnerstvu in sodelovanju pa je potrebna ratifikacija držav članic unije.

Singapur je največji partner EU v Jugovzhodni Aziji. Leta 2017 je blagovna menjava med stranema znašala 53,3 milijarde evrov. Trgovina s storitvami pa je v letu 2016, ki je zadnje, za katero so na voljo popolni podatki, znašala 44,4 milijarde evrov. V Singapurju ima regionalne pisarne več kot 10.000 evropskih podjetij.