c S
Pogovor med premierjem in ljubljanskim županom gospodarske narave 14.02.2019 07:22 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Premier Marjan Šarec se je danes srečal z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Kot je Šarec pojasnil po srečanju, sta z županom govorila o projektih, ki še čakajo na realizacijo in pri katerih lahko pomaga tudi država. Župan ga je seznanil tudi s turističnim razvojem mesta. "Lahko bi rekli, da je bil pogovor gospodarske narave," je dejal.

"Zdelo se mi je pomembno, da obiščem glavno mesto. Mestna občina Ljubljana ima največ prebivalcev, Ljubljana je glavno mesto in si zasluži pozornost vlade," je dejal Šarec, a ob tem poudaril, da to ne pomeni, da druga mesta v Sloveniji niso pomembna.

Po premierjevih besedah ga je Janković seznanil s potekom projektov, pri katerih sodeluje tudi država, in turističnim razvojem mesta. Odkrito pa sta se pogovorila tudi o težavah, ki se morda pojavljajo pri odnosu med vlado in prestolnico, je dejal Šarec. Kot je pojasnil, gre za pri tem za težave, ki so podobne tudi v odnosu z drugimi občinami in so jih naslovili že s podpisom sporazuma glede povprečnine.

Je pa Šarec ob tem izrazil pričakovanje, da bodo združenja občin, tako kot vlada, prispevala delovno skupino za iskanje sistemskih rešitev. "Ne gre samo za povprečnino, ampak za sistemsko razdeljevanje teh sredstev. Nekatere občine so večje, druge manjše, nekatere imajo več vrtcev in šol, druge manj. In financiranje bi bilo treba urediti tako, da bi bilo optimalno glede na potrebe vsake občine," je prepričan Šarec.

Verjame, da lahko s politično voljo rešijo določene zadeve. Je pa tudi res, je priznal, da se nekatere stvari vlečejo že 20 let ali več. Kot enega takšnih projektov je izpostavil glavno železniško in avtobusno postajo, za katero je po njegovih besedah odgovorna država in ne mesto. Po njegovih besedah bi bilo ob tem treba urediti tudi povezavo z letališčem Jožeta Pučnika na Brniku.

"Ne morem pa danes dati nobenih zavez, kdaj se bo to zgodilo. Tudi sam nisem čudodelnik, ki bi to naredil čez noč. Je pa morda moja prednost poznavanje problematike občin in lokalne politike ter gospodarstva," je poudaril.

Ljubljanski župan je pohvalil premierja, da je v prvih mesecih na položaju med drugim podpisal dogovor s sindikati in da je kot prvi premier v osmih letih z občinami podpisal sporazum o povprečnini, po katerem je ljubljanska mestna občina po Jankovićevih besedah dobila štiri milijone evrov več.

Glede morebitnega dviga cen vrtcev, za katerega so se nekatere občine odločile zaradi dviga plač javnih uslužbencev, je Janković ponovil, da bodo v Ljubljani najprej preračunali, kaj konkretno januarski dvig plač v povezavi z zvišanjem povprečnine sploh pomeni v praksi ter izrazil prepričanje, da do konca tega šolskega leta ne bo nobenih podražitev.

Janković je med projekti, pri katerih občina računa na državo, poleg že omenjene železniške in avtobusne postaje omenil še neprofitna stanovanja in študentski kampus pri Ekonomski fakulteti s 5000 posteljami. Izpostavil je tudi potrebe po nastanitvenih zmogljivostih v domovih starejših občanov. Po njegovih besedah Ljubljana potrebuje štiri nove domove, pri čemer je dodal, da je lokacij zanje dovolj, vsaj pri enem pa si želi, da bi ga zgradila država.

Janković je izrazil še prepričanje, da bodo z državo dobro sodelovali in da bodo le tako lahko počrpali čim več evropskih sredstev.