c S
Lani znižanje vrednosti ponarejene evrske gotovine 14.02.2019 07:22 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Vrednost ponarejenega evrskega denarja, ki so ga umaknili iz obtoka, se je v Sloveniji lani v primerjavi s predlani prepolovila. Znižanje je bilo predvsem posledica manjšega števila ponarejenih bankovcev, medtem ko se je število ponarejenih kovancev precej povečalo, navajajo v Banki Slovenije.

Lani je vrednost ponarejenih evrskih kovancev in bankovcev, umaknjenih iz obtoka, dosegla 374.000 evrov, predlani pa je bila nekaj več kot 720.000 evrov. Iz obtoka so umaknili za skoraj polovico manj ponarejenih bankovcev, a za skoraj 40 odstotkov več ponarejenih kovancev.

Pri bankovcih so bili ponaredki najpogostejši pri vrednostih 20, 50 in 500 evrov, pri kovancih pa je bil najpogosteje ponarejen kovanec za dva evra.

Slovenija se po navedbah centralne banke s tem uvršča med uspešnejše države pri soočanju s problematiko s ponarejeno gotovino. Primerjava podatkov iz sistema evrskih centralnih bank na tem področju namreč državo uvršča v spodnjo polovico držav po številu odkritih ponaredkov.