c S
Vsi štirje osumljeni v preiskavi naročila makete drugega tira javni uslužbenci 14.02.2019 07:22 Ljubljana, 13. februarja (STA) - V torek začete hišne preiskave, v katerih so ljubljanski kriminalisti pod drobnogled vzeli javno naročilo za maketo drugega tira, so danes tudi zaključili. Vsi štirje trenutni osumljenci so javni uslužbenci, je v izjavi medijem dejal vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana Martin Rupnik.

Kriminalisti so v torek na območju ljubljanske in mariborske policijske uprave izvedli več hišnih preiskav v javni ustanovi - da preiskava poteka pri njih, so potrdili na direkciji za infrastrukturo - eni fizični in eni pravni osebi zaradi utemeljenih razlogov za sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali pravic.

"Zaradi dolgotrajnega zavarovanja elektronskih podatkov smo v torek hišno preiskavo proti večeru prekinili in danes nadaljevali na omenjeni javni ustanovi. Pred kratkim smo hišno preiskavo tudi zaključili in zbrali tudi dovolj dokazov za nadaljnji kazenski postopek," je pojasnil Rupnik.

Kriminalisti so zasegli nekaj elektronskih naprav in podatkov, kot tudi določeno listinsko dokumentacijo. O vseh zbranih dokazih in ugotovitvah bodo obveščali pristojno okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, ki tudi vodi preiskavo. To so začeli marca lani na podlagi lastne zaznave policije, in sicer iz objav v medijih in zbranih obvestil.

Na vprašanje, ali bi lahko preiskavo razširili še na druge osumljene, je Rupnik dejal, da so v preiskavi zbrali "nekaj dodatnega materiala" in ko bodo vse pregledali, bodo o tem obvestili tožilstvo. "Če bo treba, bomo preiskavo tudi razširili," je dodal. Prav tako Rupnik še ne more govoriti o morebitnem oškodovanju državnega proračuna.

Na direkciji za infrastrukturo so že v torek potrdili, da pri njih poteka hišna preiskava, v okviru katere zaposleni sodelujejo in podajajo dodatne informacije oziroma predajajo dodatna gradiva v zvezi z izvedbo javnega naročila za izdelavo makete drugega tira Divača-Koper.

Danes so v sporočilu za medije dodatno navedli, da je v okviru odredbe za hišno preiskavo navedeno, da naj bi preiskovane osebe kršile določbe zakona o javnih uslužbencih ter ravnale v nasprotju z določbami internega poslovnika za vodenje postopkov javnih naročil in s tem "prispevale k ustvarjanju formalne podlage za vsebinsko napačno izbiro in oddajo javnega naročila manj ugodnemu ponudniku in na ta način kaznivo dejanje začele, vendar ga niso dokončale".

Maketa je val razburjenja povzročila, ko so v javnost najprej prišle informacije, da naj bi bila preplačana. Na razpis direkcije za infrastrukturo sta ponudbi poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Izbrano je bilo podjetje Art Rebel 9, pozneje pa se je izkazalo, da je podjetje RPS zmagovalčev podizvajalec.

Na direkciji so danes spomnili, da so javno naročilo za izdelavo makete objavili konec julija 2017, odločitev o izboru ponudnika pa objavili konec oktobra tistega leta. Pogodba je izbranega izvajalca zavezovala, da pri izdelavi makete ne bo nastopal s podizvajalci. Ker izvajalec v nasprotju s ponudbo in pogodbo makete ni izdelal sam, niti ni v fazi izvedbe naročnika pisno obvestil o tem, da želi nastopiti s podizvajalcem, je direkcija 22. marca lani pisno obvestila Art Rebel 9, da zaradi kršitve pogodbe odstopa od pogodbe.

"Za maketo nikoli ni bil izveden tehnični prevzem niti ni bila izvedena primopredaja, zato je direkcija zavrnila račun in tudi pozvala izvajalca, naj maketo umakne s prizorišča, kar je izvajalec storil 26. marca lani," so navedli na direkciji in dodali, da jim ni znano, kje se maketa zdaj nahaja.

Spomnili so tudi, da so 14. marca lani Agenciji za varstvo konkurence naročili, naj preveri, ali so bila ravnanja obeh ponudnikov pri javnem naročilu za izdelavo makete drugega tira skladna s predpisi. Varuh konkurence je maja nato sporočil, da ne bo uvedel nadzorstvenega postopka, saj je ugotovil, da je do sodelovanja med izbranim ponudnikom in neizbranim ponudnikom prišlo šele po pravnomočnosti odločitve o oddaji naročila. Dokumentacijo iz postopka javnega naročila je direkcija lani izročila tudi Komisiji za preprečevanje korupcije in policiji.