c S
EBRD z novimi prioritetami za Slovenijo do leta 2024 14.02.2019 07:22 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je sprejela novo strategijo za Slovenijo za obdobje 2019-2024. Strateški prioriteti sta krepitev konkurenčnosti in dobrega upravljanja s spodbujanjem privatizacije ob uvajanju instrumentov za podporo zasebnim podjetjem ter prehod v zeleno gospodarstvo s podporo zelenim tehnologijam, so sporočili.

Banka se bo v opredeljenem obdobju osredotočila na "področja in produkte, kjer primanjkuje tržnih instrumentov". Primeri teh področij so lastniško financiranje, izvedeni dolžniški papirji, instrumenti kapitalskega trga, čezmejne investicije in tehnologije zelenega gospodarstva, je ob sprejemu nove strategije zapisala EBRD.

Finančna ustanova s sedežem v Londonu je dodala še, da je Slovenija ena najbolj razvitih držav v regiji, v kateri deluje. Prostor za napredek vidi predvsem na področju inovacij, upravljanja in energetske intenzivnosti.

Srednjeročno pa bo krepke gospodarska rast iz zadnjih let odvisna od nadaljevanja strukturnih reform, EBRD kot ključno navaja tudi rast produktivnosti zasebnega sektorja.

EBRD je prvi projekt v Sloveniji podprla leta 1993, od takrat je v 85 projektov v državi vložila za več kot eno milijardo evrov. Med drugim je dvakrat sodelovala pri privatizaciji NLB, nazadnje lani ob javni ponudbi delnic največje banke v državi. Skupaj s skladom Apollo je pred leti kupila drugo največjo banko Novo KBM, vstopila je v Pozavarovalnico Sava, vlagala pa je še v družbe, kot so Salonit Anhovo, Calcit, Paloma in skupina Sij, posredno, preko lastnika, srbskega Nectarja, pa tudi v Fructal.

Omenja se jo tudi med potencialnimi financerji za projekt gradnje drugega tira Divača-Koper, če bi se zalomilo v pogovorih z Evropsko investicijsko banko.