c S
Najbolj razočarani nad predlogom rebalansa danes v italijanski in madžarski narodni skupnosti 14.02.2019 07:34 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Predlog rebalansa proračuna za letos so danes kot zainteresirana delovna telesa obravnavali odbori DZ za notranje zadeve, za obrambo in za gospodarstvo ter komisija DZ za narodnosti. Najbolj razočarani nad predlogom so bili v italijanski in madžarski narodni skupnosti.

Sredstva za obrambni resor se s predlogom povečujejo za 40 milijonov evrov na nekaj manj kot 504 milijone evrov. Kot je na seji odbora za obrambo pojasnil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Klemen Grošelj, se od tega sredstva za Slovensko vojsko povečujejo za 33 milijonov evrov na 410 milijonov evrov. Od tega bo več kot pol šlo za plače, največja med investicijami pa bo nakup oklepnikov 4x4 oshkosh.

Po pričakovanjih so bili v koaliciji rebalansu naklonjeni in so ga ocenjevali kot socialno in razvojno naravnanega. Kritični pa so bili v SDS in Levici, le da iz različnih vzrokov. V SDS so opozarjali, da so sredstva za vojsko prenizka. V Levici pa so opozarjali na po njihovem nejasno proračunsko podlago nakupa oklepnikov, a je Grošelj očitke zavrnil.

Predlog rebalansa za ministrstvo za notranje zadeve, ki ga je predstavil resorni minister Boštjan Poklukar, predvideva 15,8 milijona evrov več od zneska v proračunu za letos, tako da skupna predlagana vsota znaša 395.677.596 evrov.

Za ministrstvo za javno upravo pa je po predlogu rebalansa predvidenih 113.801.739 evrov, kar je 952.364 manj od zneska iz proračuna, je povedal minister za javno upravo Rudi Medved.

V Levici se niso strinjali, da se zmanjšujejo sredstva na postavki migracije, mednarodna zaščita in integracija. Prav tako so bili nezadovoljen, da se znižujejo sredstva za kriminalistično dejavnost. Predstavniki policije so pri tem pojasnili, da se del sredstev za to dejavnost skriva na drugih postavkah.

V SMC so bili kritični do družbe DSU, ki po njihovih besedah dobro služi z oddajo prostorov državi. V SD pa so pogrešali več pozornosti za opremo policistov.

Predlog rebalansa povečuje sredstva ministrstvu za gospodarstvo za 48 milijonov evrov na 274 milijonov evrov, večina dodatnih sredstev pa bo šla za soudeležbo države pri financiranju z evropskimi sredstvi.

Državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar je na seji odbora za gospodarstvo dejala, da so se osredotočili na podporo podjetjem, krepitev konkurenčnosti in spreminjanje slovenskega gospodarstva, da bo to čim bolj prilagojeno zahtevam svetovnega gospodarstva.

Člani odbora so pozdravili dejstvo, da je na voljo več sredstev, so pa med drugim spraševali o učinkovitosti porabljenega denarja za podjetništvo in konkurenčnost. Nekateri so menili, da bi gospodarsko rast učinkoviteje spodbujali, če bi znižali davčno stopnjo za vsa podjetja.

V italijanski in madžarski narodni skupnosti pa so si želeli, da bi za nekatere svoje programe pridobili dodatna sredstva, a niso bili uslišani. V imenu obeh poslancev narodnih skupnosti je predsednik komisije za narodnosti Ferenc Horvath na seji komisije dejal, da z rebalansom v delu, ki zadeva narodni skupnosti, ne morejo biti zadovoljni.

Po njegovih besedah gre globalno gledano za majhna sredstva. Tako še vedno verjame v dobro voljo koalicije, da lahko tudi brez rebalansa znotraj posameznih ministrstev najdejo dodatna sredstva, ki so za obe narodni skupnosti pomembna. Obenem je pozval, da se pri pripravi proračuna za prihodnje leto upošteva tudi želje in potrebe narodnih skupnosti.