c S
NLB po Brodnjakovih besedah na Koroškem ostaja trdno zasidrana 13.02.2019 15:30 Slovenj Gradec, 13. februarja (STA) - NLB je danes v Slovenj Gradcu uradno odprla prenovljene prostore osrednje poslovalnice na Koroškem. Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak je ob tem dejal, da ostaja NLB na Koroškem trdno zasidrana, kljub temu da je bila nedavno primorana zapreti poslovalnico v Črni na Koroškem. V prihodnje bo po Sloveniji zaprla še kakšno, je napovedal.

NLB je v zadnjih treh letih obnovila več kot 50 poslovalnic po Sloveniji, med njimi tudi nekatere na Koroškem. Interes banke je, da njeni komitenti rutinske, transakcijske storitve opravijo od doma, medtem ko za storitve, ki imajo bolj dolgoročne posledice, v NLB želijo, da jih stranke opravijo s posvetom v poslovalnici. Temu konceptu sledijo tudi prenove, ki v prostore prinašajo več barv in več prostora, je med drugim strategijo prenov opisal Brodnjak.

Medtem ko je NLB del poslovalnic obnovila, pa jih je del tudi zaprla. Z lanskim decembrom je, ker Slovenija ni izpolnila prvotne zaveze Evropski komisiji za delno privatizacijo NLB do konca leta 2017, zaprla 14 poslovalnic po Sloveniji, med drugim tudi poslovalnico v Črni na Koroškem, čemur so tamkajšnji občani močno nasprotovali.

Brodnjak je danes za STA v zvezi s tem ponovil, da je bila banka v to primorana in da je pri tem "izbirala manjše zlo". Ponovno je izpostavil, da lahko komitenti s pomočjo tehnoloških rešitev opravijo večino storitev od doma, ponujajo jim tudi storitev mobilnega bančnika.

Dejal je tudi, da bo banka zagotovo v prihodnjih letih še zaprla kakšno poslovalnico po Sloveniji, ne načrtujejo pa radikalnega znižanja števila zaposlenih. "Zagotovo jih bo nekaj zaprtih tudi še v Ljubljani," je dejal Brodnjak, a dodal, da je kljub temu končni cilj ohranjati prisotnost na terenu, da pa se bo zagotovo obisk poslovalnic zmanjševal prav zaradi tega, ker ponujajo digitalne rešitve.

NLB je v Slovenj Gradcu poslovalnico obnovila v celoti, med obnovo, ki se je končala konec lanskega septembra, pa je banka delovala na rezervni lokaciji. Med komitenti slovenjgraške poslovalnice NLB je okoli 10.000 fizičnih oseb in od 300 do 400 pravnih oseb, na Koroškem pa ima banka prek 30.000 komitentov, je STA povedal vodja slovenjgraške poslovalnice NLB Marjan Brdnik. Slovenjgraška poslovalnica ima 13 zaposlenih, v isti stavbi pa ima prostore tudi uprava podružnice za Savinjsko in Koroško regijo.

NLB je sicer ena od najmanj devetih bank, ki so s poslovalnicami prisotne v Slovenj Gradcu, na Koroškem pa ima NLB po besedah predsednika uprave Brodnjaka več kot 50-odstotni tržni delež. Tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je danes dejal, da je v mestnem jedru, kar zadeva bančnih poslovalnic, precej konkurence in da verjame, da to prispeva tudi k razvoju gospodarstva in javnih ustanov v mestu in regiji ter bliža bančne storitve ljudem.

NLB je ob današnjem slovesnem odprtju prenovljenih prostorov Splošni bolnišnici Slovenj Gradec donirala 4000 evrov za naložbe na otroškem oddelku.