c S
Vlada o predlogu, da DUTB zaseže delnice Istrabenz Turizma 13.02.2019 15:00 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Vlada bo po neuradnih informacijah časnika Finance v četrtek obravnavala predlog, da Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) Istrabenzu zaseže delnice Istrabenz Turizem. To družbo, ki ima v lasti šest portoroških hotelov in je v postopku prodaje, želi država vključiti v turistični holding.

Kot na svoji spletni strani poroča časnik, predlog, ki ima oznako zaupnosti, pripravila pa sta ga gospodarski minister Zdravko Počivalšek in državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja, predvideva, da bi DUTB zasegla delnice Istrabenz Turizma, s katerimi je Istrabenz zavaroval posojila, ki niso bila pravočasno poplačana. Po informacijah STA točka še ni uvrščena na dnevni red vladne seje, je pa vedno mogoča širitev.

Obveznosti Istrabenza do bank so ob dogovarjanju o reprogramu razdelili na dva dela. Po navedbah Financ bi moral Istrabenz prvi del, v katerem naj bi bil poplačljiv del terjatev, bankam odplačati že lani.

DUTB naj bi po zasegu Istrabenz Turizma ustanovil posebno namensko družbo, katere dejavnost bi bilo le lastništvo delnic Istrabenz Turizma. To naj bi ohranili na ločeni družbi zato, da bi ga lažje prenesli na upravljalca državnih turističnih zmogljivosti.

Prihodnji teden se sicer izteče rok za zavezujoče ponudbe za nakup Istrabenz Turizma. Nezavezujoče ponudbe je oddalo sedem interesentov, med njimi neuradno tudi srbski poslovnež Miodrag Kostić. V njegovi družbi MK Group so za torkovo izdajo Dela povedali, da še niso sprejeli končne odločitve glede ponudbe za Istrabenz Turizem.

Nezavezujočo ponudbo za Istrabenz Turizem so ločeno oddale državne družbe Kapitalska družba (Kad) skupaj z Modro zavarovalnico, Sava in Slovenski državni holding (SDH), zavezujočo ponudbo pa naj bi po pisanju Dela sedaj lahko oddal le Kad z Modro zavarovalnico.

Država želi skladno s strategijo razvoja turizma konsolidirati lastništvo in upravljanje državnih turističnih zmogljivosti. Kot je pisalo Delo, naj bi državni turistični holding poleg Istrabenza sestavljali tudi Sava Turizem, Hoteli Bernardin, Hit, Thermana, Terme Olima, Adria turistično podjetje in Unitur, družbe pa naj bi upravljal SDH.

Da bi SDH lahko deleže teh podjetij - lastništvo je razdeljeno med različne državne lastnike in nekatere zasebne - odkupil, naj bi država SDH dokapitalizirala, neuradno se omenja, da za 90 milijonov evrov, je poročal časnik.