c S
Novi svet gorenjske regije se je sestal na prvi seji 13.02.2019 14:59 Kranj, 13. februarja (STA) - Po lanskih lokalnih volitvah se je danes v Kranju konstituiral novi svet gorenjske regije, ki ga sestavljajo župani 18 gorenjskih občin. Predsednik sveta v novem mandatu bo kranjski župan Matjaž Rakovec, podpredsednik pa jeseniški župan Blaž Račič. Župani so potrdili program dela regionalne razvojne agencije s poudarkom na pripravi strategije.

Direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske - BSC Kranj Rok Šimenc je predstavil program dela agencije v tem letu in podal ključne dosežke v preteklem letu. Med drugim je izpostavil pridobitev skoraj 35 milijonov evrov v okviru dogovora za razvoj gorenjske regije, organizacijo in udeležbo na več kot 250 različnih dogodkih, delavnicah in sestankih ter 57 projektnih prijav na različne mednarodne in nacionalne razpise.

Letos bosta ključna izvajanje dogovora za razvoj regije in priprava novega Regionalnega razvojnega programa Gorenjske za obdobje od leta 2021 do leta 2027 kot temeljnega strateškega in programskega dokumenta na regionalni ravni. Z začetkom priprave programa se je v regiji odprla razprava o tem, s kakšnimi aktivnostmi bodo izkoristili prednosti in odpravili slabosti gorenjske regije.

Župani so letošnji program regionalne agencije potrdili in s tem podprli splošne razvojne naloge agencij BSC Kranj, Razvojne agencije Sora in Razvojne agencije Zgornje Gorenjske. Regionalna agencija bo tudi letos delovala kot podpora razvojnim strukturam regije pri izvajanju projektov in ukrepov na petih razvojnih področjih, in sicer tehnološki razvoj, podjetništvo in inovativnost, razvoj človeških virov, turizem, okolje, prostor in infrastruktura ter razvoj podeželja.

Kot so po končani seji sporočili iz agencije, so danes obravnavali tudi Strategijo razvoja nove industrijske kulture na Gorenjskem, ki je nastala v okviru projekta InduCult2.0 in predstavlja temeljni strateški dokument, s katerim gorenjska regija želi povezati prizadevanja in aktivnosti posameznih subjektov.

Oživitev in razvoj industrijske kulture nista pomembna le za ohranjanje bogate industrijske dediščine regije, temveč je povezovanje industrijske tradicije s sodobnim gospodarstvom in kreativnimi industrijami tudi priložnost za razvoj novi inovativnih produktov in turističnih doživetij. Nova industrijska kultura poleg tega predstavlja edinstveni identifikacijski element in značilnost regijske identitete, na katerem Gorenjska lahko zgradi svojo prepoznavnost v svetu, so še poudarili v regionalni agenciji.

Župani so se seznanili tudi s kandidaturo Kranja za naziv Evropske prestolnice Kulture 2025. Ob tem je vodja projektne skupine Kranj 2025 za EPK Selman Čorović izpostavil, da je to velika razvojna priložnost za celotno regijo in župane povabil k sodelovanju.