c S
Leben znova zavrnil očitke v zvezi z maketo drugega tira 13.02.2019 13:00 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Sedanji minister za okolje in prostor in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben je znova zavrnil očitke, ki nanj letijo v zvezi z maketo drugega tira med Divačo in Koprom. Med drugim je izpostavil, da njegov pristop k urejanju zadev na okoljskem ministrstvu marsikomu ni všeč.

"Ko smo na ministrstvu za infrastrukturo odkrili nepravilnosti, je minister (Peter Gašperšič) odredil notranji nadzor. Ta je pokazal, da so nepravilnosti bile, pogodba je bila prekinjena in izplačanega ni bilo niti evra," je na novinarsko vprašanje v prostorih državnega sveta v Ljubljani glede postopka izbire izvajalca za izdelavo makete drugega tira dejal Leben.

"Glede na to, da hišne preiskave pri meni ni bilo, sklepam, da nisem med osumljenimi," je še dodal.

Odgovarjati je moral na vprašanje glede v medijih objavljenega elektronskega sporočila, v katerem naj bi prevzel odgovornost za odločanje o maketi. "Gre za verižno sporočilo," je poudaril. V času dopisovanja je bil v tujini, zato je sporočil, da bo odločitev sprejel po vrnitvi v domovino, če se prej drugi vpleteni ne bodo dogovorili sami. "V nekaj urah sem dobil sporočilo z direkcije, da je zadeva rešena," je dodal.

To sporočilo, ki ga je poslal direktor direkcije Damir Topolko, se v medijih ne pojavlja, je še izpostavil Leben. Sam je, ko je dobil potrditev, da so rešitev našli, zadevo pri sebi zaključil.

Izpostavil je, da so tako kot sedaj na okoljskem tudi na infrastrukturnem ministrstvu delali kot ekipa. "Vsak je odgovoren za svoje področje, javni razpis pa je vodila direkcija za infrastrukturo," je spomnil.

Leben razloge za napade nase vidi tudi v aktualnem dogajanju na okoljskem področju, prav danes v Ljubljani poteka razprava o ureditvi področja odpadkov. "Odpadki so velik biznis in tu bomo naredili red. Javno sem tudi prvič povedal, da sem proti frackingu v Sloveniji," je naštel.

"S svojim odnosom do dela nekaterim nisem všeč. A ne bom se ustavil, na tak način bom delal še naprej, ker sem prepričan, da lahko v Sloveniji naredimo področje okolja tisto, kar bi moralo iti že desetletja nazaj," je še poudaril.

Na vprašanje, zakaj je bila v elektronsko dopisovanje vključena marketinška agencija Futura, je odgovoril, da je Futura sodelovala kot podpora pri referendumu o drugem tiru. Kdo in zakaj je bil vključen v posamične postopke, pa je treba vprašati direkcijo, je še dodal.

Premier Marjan Šarec se z ministrom še ni uspel srečati, oba imata, kot je povedal po današnjem srečanju z ljubljanskim županom Zoran Jankovićem, precej natrpana urnika. Bo pa priložnost za to na četrtkovi seji vlade. Šarec je ob tem poudaril, da minister ni v preiskavi, da elektronska sporočila, objavljena v medijih, segajo toliko nazaj, da bi bilo "prezgodaj o čemer koli govoriti in ocenjevati, kaj je na stvari". "Zame je pomembno, da minister ni v preiskavi in ta podatek imam," je poudaril premier in dodal, da Leben kot minister dela dobro.

Na direkciji za infrastrukturo v Ljubljani in Mariboru so v torek potekale hišne preiskave. Kriminalisti so preiskovali posle v zvezi z javnim naročilom izdelavo makete drugega tira. Ta je stala 133.590 evrov, po valu ogorčenja je direkcija od pogodbe za njeno izdelavo odstopila.

Maketa je val razburjenja povzročila, ko so v javnost najprej prišle informacije, da naj bi bila preplačana. Na razpis direkcije za infrastrukturo sta ponudbi poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Izbrano je bilo podjetje Art Rebel 9, pozneje pa se je izkazalo, da je podjetje RPS zmagovalčev podizvajalec.