c S
Evropska komisija sprejela nov črni seznam držav s slabimi ukrepi proti financiranju terorizma 13.02.2019 14:57 Bruselj, 13. februarja (STA) - Evropska komisija je sprejela nov "črni seznam", na katerem je 23 tretjih držav s pomanjkljivimi ureditvami za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma. Na dopolnjenem seznamu je sedem novih držav, med njimi tudi Savdska Arabija in Panama.

Namen seznama je zaščititi finančni sistem EU z boljšim preprečevanjem tveganj pranja denarja in financiranja terorizma. Banke in drugi subjekti, za katere veljajo pravila EU o preprečevanju pranja denarja, bodo morali strožje preverjati finančne posle s strankami in finančnimi institucijami iz teh držav, so danes sporočili iz Bruslja.

"Uveljavili smo najmočnejše standarde proti pranju denarja na svetu, vendar moramo zagotoviti, da umazan denar iz drugih držav ne najde svoje poti v naš finančni sistem. Umazan denar je gonilna sila organiziranega kriminala in terorizma," je danes dejala evropska komisarka za pravosodje in varstvo potrošnikov Vera Jourova.

Ob tem je komisarka pozvala države, ki so se znašle na seznamu, da čim prej odpravijo pomanjkljivosti in jim pri tem ponudila pomoč Evropske komisije.

Evropska komisija je za vsako državo podala oceno obstoječe grožnje, preučila obstoječe ureditve, ki preprečujejo pranje denarja in financiranje terorizma ter kako uspešne so pri implementaciji teh ureditev. Pri komisiji so ugotovili, da 23 držav ne izpolnjuje pričakovanih standardov. Nekatere so bile navedene že na prejšnjem seznamu, na katerem je bilo 16 držav.

Na novem seznamu so med drugim Afganistan, Bahami, Severna Koreja, Etiopija, Guam, Iran, Irak, Libija, Nigerija, Pakistan, Panama, Savdska Arabija, Šrilanka, Sirija, Tunizija in Jemen.

Danes objavljeni seznam nadomešča tistega, ki je veljal od julija 2018. Potrditi ga morajo sicer še države članice in Evropski parlament.