c S
Nekdanjemu direktorju RRA Mura Danilu Krapcu leto dni pogojne zaporne kazni 13.02.2019 14:28 Murska Sobota, 13. februarja (STA) - Nekdanjemu direktorju Regionalne razvojne agencije Mura Danilu Krapcu so danes na Okrožnem sodišču v Murski Soboti izrekli leto dni pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo in 5400 evrov denarne kazni zaradi nenamenske porabe sredstev, oproščen pa je očitkov o zlorabi položaja in preslepitve pri uporabi posojila. Sodba še ni pravnomočna.

Tožilstvo je Krapcu očitalo tri kazniva dejanja, oškodovanje javnih sredstev, pri čemer gre za garancijski shemi za Pomurje 1 in 2 ter sredstva projekta Phare, preslepitev pri pridobitvi posojila pri NLB ter zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ker naj bi si protipravno izplačal spremenljivi del plače za uspešnost.

Za krivega je bil spoznan le pri garancijski shemi 2, pri čemer je sam priznal, da so namenski denar porabili za poslovanje RRA Mura in druge aktivnosti, vendar so po njegovih besedah plačila dobivali z zamudo in bi bilo z njimi mogoče pokriti primanjkljaj. Obtožbo o preslepitvi pri NLB je tožilstvo danes samo umaknilo.

Medtem ko je tožilec v sklepni besedi vztrajal, da je Krapec odgovoren za nenamensko trošenje denarja v škodo garancijskih shem oziroma države, in to v skupni vrednosti 619.000 evrov, je Krapčev zagovornik vztrajal, da bi stečajni upravitelj s sredstvi, ki so prišla na račun RRA Mura v stečajnem postopku, lahko pokril vse stroške in oškodovanja ne bi bilo.

Sodni izvedenec finančne stroke Drago Dubrovski je danes med drugim povedal, da je bilo ponekod težko določiti, ali mora biti denar v shemah uporabljen namensko ali ne, poudaril pa je tudi, da bi, "če stečaja ne bi bilo in bi obstajali nadaljnji projekti, iz njih pokrivali vse za nazaj in bi bile tudi sheme za nazaj plačane, primanjkljaja pa ne bi bilo".

Poslovanje RRA Mura so kriminalisti začeli preiskovati po razkritju, da ima za več kot 800.000 evrov dolga, družbeniki agencije so Krapca razrešili s položaja in kmalu zatem je RRA Mura končala v stečaju.