c S
Industrijska proizvodnja v območju evra decembra skoraj odstotek nižja 13.02.2019 13:18 Luxembourg, 13. februarja (STA) - Vrednost industrijske proizvodnje se je decembra po sezonsko prilagojenih podatkih v območju z evrom znižala za 0,9 odstotka, v celotni EU pa za 0,5 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. Medletno se je v območju z evrom medtem znižala za 4,2 odstotka, v EU pa za 2,7 odstotka. Padec je zabeležila tudi Slovenija.

Slovenija je decembra v primerjavi z novembrom beležila 1,5-odstotni padec industrijske proizvodnje, na letni ravni pa je bil padec 3,1-odstoten.

V območju z evrom je proizvodnja investicijskega blaga in netrajnih dobrin za široko potrošnjo na mesečni ravni padla za 1,5 odstotka, proizvodnja energije pa je bila nižja za 0,4 odstotka. Proizvodnja dobrin za vmesno porabo je ostala nespremenjena, proizvodnja trajnih dobrin pa je zrasla za 0,7 odstotka.

V EU se je proizvodnja investicijskega blaga zmanjšala za 1,2 odstotka, netrajnih dobrin za široko porabo za 0,2 odstotka. Proizvodnja dobrin za vmesno porabo je prav tako ostala nespremenjena, proizvodnja energije pa se je okrepila za 0,4 odstotka. Proizvodna trajnih dobrin je bila večja za 0,1 odstotka.

Med državami, za katere je Eurostat pridobil podatke, so največje padce zabeležil na Irskem (-13,4 odstotka), Malti (-5,2 odstotka) in Nizozemskem (-3,2 odstotka). Največje rasti pa so beležili Danci (+11,6 odstotka), Luksemburžani (+3,5 odstotka) in Latvijci (+3,3 odstotka).

Na letni ravni so medtem največje padce industrijske proizvodnje zabeležile Irska (-19,8 odstotka), Španija (-6,7 odstotka) in Hrvaška (-6,6 odstotka). Najvišjo rast proizvodnje so v primerjavi s predlanskim decembrom zabeležile Danska (+14,3 odstotka), Madžarska (+5,8 odstotka) in Estonija (+5,7 odstotka).

Kot je v sporočilu še zapisal Eurostat, se je sicer v povprečju industrijska proizvodnja lani v območju z evrom na letni ravni okrepila za 1,1 odstotka, v EU pa za 1,3 odstotka.