c S
Odbor DZ za gospodarstvo čez predlog rebalansa s poudarkom na podpori podjetjem 13.02.2019 11:29 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Odbor DZ za gospodarstvo se je danes seznanil s predlogom rebalansa proračuna za leto 2019. Predlog ministrstvu za gospodarstvo sredstva povečuje za 48 milijonov evrov na 274 milijonov evrov, večina dodatnih sredstev bo šla za soudeležbo države pri financiranju z evropskimi sredstvi. Poslanci so se osredotočili predvsem na podporo podjetjem.

Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar je članom odbora pojasnila, da bo od 48 milijonov evrov dodatnih sredstev približno 42 milijonov evrov "šlo na račun slovenske udeležbe pri evropskih sredstvih".

Integralna sredstva se s predlogom rebalansa povečajo za približno pet milijonov evrov, predvsem na račun dviga stroškov dela, ki so povezani z dogovorom o dvigu plač v javnem sektorju. Nekaj več sredstev bo šlo tudi na račun višjih povprečnin.

"Pri pripravi rebalansa proračuna za leto 2019 smo sledili usmeritvam vlade in svoji osnovni viziji, to je podpori podjetjem, krepitvi konkurenčnosti in spreminjanju slovenskega gospodarstva, da bo to čim bolj prilagojeno zahtevam globalne ekonomije," je pojasnila.

Kljub povečanju sredstev pa bo med letom po njenih besedah nujno nadaljnje usklajevanje z ministrstvom za finance za pridobitev integralnih sredstev za izvajanje že sklenjenih pogodb za investicije.

Poslanec SDS Marko Pogačnik je pozdravil dejstvo, da ministrstvo pridobiva sredstva na vseh postavkah, kar je "najbrž pozitivno sporočilo, tudi za podjetništvo". Zanimalo pa ga je, kako spremljajo učinkovitost porabe sredstev, namenjenih podjetništvu in konkurenčnosti. "Ali kdo gleda, kaj se zgodi s podjetji, ki dobijo sredstva," je vprašal državno sekretarko.

Štravs Podlogarjeva se je strinjala, da gre za podporo malim in srednje velikim podjetjem veliko sredstev. Na ministrstvu so prav zato ustanovili posebno službo za razvojna sredstva, ki dejansko spremlja potek razpisov, od priprave do razdelitve sredstev. "Vsi se zavedamo, da je naša gospodarska rast povezana z internacionalizacijo, zato želimo mala in srednja podjetja spodbujati za pristop na tuje trge. Spodbujamo jih, da za povečanje možnosti rasti pogledajo preko meja," je navedla Štravs Podlogarjeva.

Poslanca Aleksandra Reberška (NSi) sicer moti, da se "daje na stotine milijonov evrov subvencij, in to samo določenim podjetjem". Po njegovem mnenju bi gospodarsko rast učinkoviteje spodbujali, če bi znižali davčno stopnjo za vsa podjetja.

Državna sekretarka Štravs Podlogarjeva mu je odgovorila, da so razpisi so namenjeni vsem tistim podjetjem, ki prepoznajo priložnosti, vsi imajo tudi možnost za prijavo. Zadnje čase se sicer res bolj spodbujala mala in srednja velika podjetja, vendar pa imajo tudi večja podjetja možnost pridobivanja nepovratnih sredstev. "Razbremenitev gospodarstva in davčna politika pa sta naš stalni dialog," je dodala.

Poslanec SAB Marko Bandelli je ob tem na seji odbora želel opozoriti vprašanje po njegovem nevzdržnih razmer v Kobilarni Lipici, saj naj bi tam imeli velike težave z vodstvom in nezakonitim odpuščanjem in zaposlovanjem, vendar to ni bilo na dnevnem redu današnje seje, zato se razprava o tem ni razvila.