c S
Magna kljub poskusnemu dovoljenju ne bo zagnala strojev 13.02.2019 07:26 Ljubljana, 12. februarja (STA) - Magna je danes od ministrstva za okolje in prostor prejela poskusno obratovalno dovoljenje, ki je namenjeno za zagon poskusnega obratovanja tovarne. A v Magni strojev vseeno ne bodo zagnali, saj so prepričani, da s tem dovoljenjem ne morejo zagnati proizvodnje, poroča Radio Slovenija.

Poskusno obratovalno dovoljenje je izdano za eno leto in je bilo izdano na podlagi tehničnega pregleda, ki je bil opravljen 26. in 27. novembra lani, navaja Radio.

V Magni o zagonu lakirnice vseeno ne razmišljajo, saj bi s tem po njihovo kršili zakone. Zaradi negotovosti glede pravnomočnosti okoljevarstvenega dovoljenja in s tem povezanega začetka obratovanja so v ponedeljek potrdili, da so začeli organizacijske priprave na selitev proizvodnje nazaj v Gradec.

Ministrstvo je sicer konec minulega tedna izdalo odločbo, s katero je zavrnilo pritožbo novomeške nevladne organizacije Rovo zoper okoljevarstveno dovoljenje zavrnilo. A pravnomočnost dovoljenja je še v zraku, saj se bo njegova uveljavitev znova odmaknila, če bo Rovo vložil tožbo na upravno sodišče.

Predstavnik organizacije Rovo Gorazd Marinček vztraja, da okoljevarstveno dovoljenje krši zakon o vodah, zato je že večkrat predlagal, naj vlada spremeni zakon o Magni tako, da "povozi" zakon o vodah, s tem pa se bo investicija lahko odvila v skladu z zakonodajo. Vmes pa naj se Magni izda začasno dovoljenje.

Marinček je ob tem zavrni krivdo za negotovost glede Magnine proizvodnje v Hočah in glede že zaposlenih delavcev. Želi, da se na to temo pristojni sestanejo tudi z njim. Sestanek ministrstva za gospodarstvo ter ministrstva za okolje in prostor z Rovom naj bi se odvil v sredo.