c S
Počivavšek in Leben danes predvidoma s predstavniki Rova o Magni 13.02.2019 07:57 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Ministra za gospodarstvo Zdravko Počivavšek in okolje Jure Leben se bosta popoldne predvidoma sestala s predstavniki novomeške nevladne okoljske organizacije Rovo, ki še vedno predstavlja zadnjo oviro na poti Magne, da bi v naslednjih dneh vendarle zagnala poskusno proizvodnjo v novozgrajeni lakirnici v Hočah.

Predstavniki obeh ministrstev bodo v pogovorih s predsednikom Rova Zlatkom Resmanom in članom upravnega odbora Gorazdom Marinčkom skušali najti primerni kompromis, da "greenfield" naložba kanadsko-avstrijskega avtomobilskega giganta, podprta z okoli 18 milijoni evrov državnega denarja, ne bi doživela poloma.

V Magni so sicer zaradi negotovosti glede pravnomočnosti okoljevarstvenega dovoljenja in s tem povezanega začetka obratovanja lakirnice že v ponedeljek začeli z organizacijskimi pripravami na selitev proizvodnje, ki je bila predvidena za Hoče, nazaj v Gradec. Še vedno sicer upajo na rešitev, ki bi omogočila hiter začetek dela v Hočah.

Pridobitev uporabnega dovoljenja se, kot je znano, odmika zaradi ugovorov omenjene okoljevarstvene organizacije, ki je po zavrnitvi njihove pritožbe na izdano dovoljenje napovedala upravni spor. Zdaj vladi predlagajo, da dopolni poseben zakon o Magni tako, da vanj doda člen, po katerem bi ne glede na 69. člen zakona o vodah investitor v konkretnem primeru lahko gradil objekte za namen strateške investicije na razvojnem območju.

V petek so iz Magne sporočili, da jih zavrnitev pritožbe Rova zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje s strani ministrstva za okolje in prostor ne preseneča, saj so izpolnili vse zahteve slovenske zakonodaje, po najboljših močeh pa tudi pričakovanja različnih nevladnih organizacij.

Ob tem so poudarili, da okoljevarstveno dovoljenje še vedno ni pravnomočno, zato še vedno ne morejo začeti s proizvodnjo, ki jo načrtujejo za ta teden. Ta je po njihovem pomembna za izpolnjevanje obveznosti, ki jih imajo do svojih poslovnih partnerjev.

Magna je sicer v torek od ministrstva za okolje in prostor prejela poskusno obratovalno dovoljenje, ki je namenjeno za zagon poskusnega obratovanja tovarne. A strojev vseeno še ne bodo zagnali, saj so prepričani, da s tem dovoljenjem ne morejo zagnati proizvodnje.