c S
Vlagatelji na evropskih borzah dobro razpoloženi 12.02.2019 10:28 Frankfurt/Pariz/London, 12. februarja (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel v optimističnem vzdušju. Vlagatelji verjamejo, da bo nadaljevanje pogovorov med ZDA in Kitajsko preprečilo eskalacijo trgovinske vojne med največjima gospodarstvoma na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do 9.45 po srednjeevropskem času je indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 pridobil 0,78 odstotka vrednosti. V Frankfurtu se je DAX dvignil za 1,16 odstotka in v Parizu CAC 40 za 0,72 odstotka.

Dobro so razpoloženi tudi vlagatelji zunaj območja z evrom, saj se indeks FTSE 100 v Londonu dviguje za 0,46 odstotka.

Tako kitajski kot ameriški predstavniki so doslej izražali predvsem zadovoljstvo z napredkom v trgovinskih pogovorih. Glavni del pogovorov, ki v Pekingu že tečejo, bo sicer konec tedna, ko naj bi na Kitajsko pripotovala ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer in finančni minister Steven Mnuchin.

Napredek so dosegli tudi ameriški kongresniki, in sicer v obliki dogovora o podaljšanju proračunskega financiranja vlade in varnosti na meji z Mehiko. S tem bi se lahko izognili novi blokadi financiranja ameriške vlade, čeprav mora dogovor sprejeti še predsednik Donald Trump.

V Aziji so se danes po prazniku k trgovanju vrnili vlagatelji v Tokiu. Tam je osrednji indeks Nikkei 225 poskočil za 2,6 odstotka, k čemur je pripomogel šibak jen. Hongkonška borza je zabeležila 0,1-odstotni dvig, šanghajska 0,7-odstotnega. Zvišali so se tudi tečaji v Sydneyju, Seulu in Taipeiju.