c S
Šoltes s peticijo za spodbujanje lokalno pridelane hrane 12.02.2019 07:11 Ljubljana, 11. februarja (STA) - Evropski poslanec Zelenih Igor Šoltes je predstavil peticijo, s katero evropske in slovenske oblasti poziva k izvzetju hrane oziroma živil iz sistema javnih naročil ter skrajševanju prehranskih verig. Pri otrocih, ostarelih in bolnih glavno merilo izbora ne sme biti najnižja cena, so ob predstavitvi peticije v Ljubljani danes poudarili govorci.

"Hrana je prepotrebna in predragocena vrednota in kategorija, da bi lahko bila zgolj tržno blago," je na predstavitvi vseevropske peticije za več zdrave, varne in lokalno pridelane hrane na naših krožnikih poudaril Šoltes. Če želimo imeti zdravo prihodnost in zdrav narod, moramo hrano izvzeti iz sistema javnih naročil, je prepričan.

"Dogodek s spornim poljskim mesom je le vrh ledene gore," je prepričan evropski poslanec. Afera po njegovem kaže, da kljub visokim standardom v EU ne moremo zagotoviti popolnega nadzora nad trgom - še razkritje iz Poljske je bilo razkritje novinarja, ne uradnih institucij. "To nas še dodatno prepričuje, da moramo za hrano poskrbeti sami. Slovenija bi se morala kot odgovorna država zavedati, da je treba glede hrane za najranljivejše skupine narediti korak naprej. Zdravje mora imeti absolutno prednost pred najnižjo ceno," je dejal.

S skrajševanjem prehranskih verig bomo ne le izboljšali sledljivost in olajšali nadzor, ampak pomagali tudi lokalnim pridelovalcem, je še dodal.

Direktor Zadružne zveze Slovenije Bogdan Štepec je poudaril, da slovenski kmetje in slovenske zadruge pridelajo dovolj kakovostne hrane za vse šole, vrtce in druge ustanove. Samooskrbni smo denimo na področju mesa in perutnine, sezonsko pa tudi pri številnih vrstah sadja in zelenjave. "Ustaviti bi bilo treba birokracijo ter dovoliti šolam, bolnišnicam in drugim, da naročajo hrano pri zadrugah," je poudaril Štepec.

Uravnotežena zdrava prehrana je temelj zdravega življenja posameznika, je poudaril družinski zdravnik in predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič. "Cel zdravstveni sistem, ki v Sloveniji porabi tri milijarde evrov, ne more narediti toliko dobrega, kot lahko zdrava in uravnotežena prehrana," je izpostavil.

Po njegovem je nedopustno, da imamo ne glede na socialno-ekonomski položaj vsi enake možnosti dostopa do zdravstvenega sistema, ne pa tudi do uravnotežene in zdrave prehrane. Pozval je tudi k boljši rabi sodobnih tehnologij, tudi tehnologije veriženja podatkovnih blokov, ki danes omogočajo bistveno boljšo sledljivost in informiranost potrošnikov.

V Sloveniji se dnevno v vzgojno-izobraževalnih ustanovah pripravi več kot 680.000 prehranskih obrokov, letno se nabavi za več kot 140 milijonov evrov živil, je izpostavila Irena Simčič, ki je v državnem zavodu za šolstvo odgovorna za področje prehrane. "V vrtcih in šolah si večina otrok zagotovi med 50 in 70 odstotkov celodnevnega vnosa, pri nekaterih iz revnih družin je ta delež še večji. Hrana je za otroke in njihov razvoj izjemno pomembna, v šolah in vrtcih moramo zagotavljati zdravo prehrano," pa je dodala pediatrinja Jasna Čuk Rupnik.

"Ne želimo, da je prvo vodilo pri tem, kaj dobijo naši otroci v usta, najnižja cena," je poudaril televizijski in radijski voditelj Boštjan Romih, ki je na dogodku nastopil v vlogi starša. "Nerazumno pehanje za najnižjimi cenami pomeni pljunek v našo skupno prihodnost," je dodal.

Publicist in aktivist Anton Komat pa je poudaril pomen malih kmetij za Slovenijo. "V Sloveniji je v zadnjih desetih letih propadlo 16.000 kmetij. Če stavimo na lokalno samooskrbo, bomo odrešili velike probleme zdravja, pa tudi malega kmeta," je spomnil.

Šoltes je napovedal, da bo peticija za podpise v Sloveniji in Evropi odprta "kar nekaj časa". Glede na odziv pa se bodo tudi v prihodnje odločili, kako jo bodo predali slovenskim oblastem in Evropski komisiji. Peticija je dosegljiva na elektronskem naslovu www.tilt.green/healthyfood.