c S
Irec Philip Lane bo novi član izvršilnega odbora ECB 12.02.2019 07:21 Bruselj, 11. februarja (STA) - Guverner irske centralne banke Philip Lane bo novi član izvršilnega odbora Evropske centralne banke (ECB). Irec, ki je edini kandidat za ta položaj, je danes v Bruslju dobil podporo finančnih ministrov držav v območju evra. Nasledil bo Belgijca Petra Praeta, sicer glavnega ekonomista banke, ki se mu položaj izteče konec maja.

Podpora guvernerju irske centralne banke, ki je bil sicer tudi kandidat za položaj podpredsednika banke, a je nato kandidaturo umaknil, položaj pa je zasedel Španec Luis de Guindos, je pričakovana.

Šef evroskupine, portugalski finančni minister Mario Centeno, je danes ob prihodu na sestanek dejal, da pričakuje zelo široko podporo, saj je Lane zelo usposobljen in izjemen ekonomist.

Tudi francoski gospodarski minister Bruno Le Maire je ob prihodu ocenil, da je Lane prava oseba za ta položaj.

Postopka imenovanja sicer še ni konec. Uradno bodo kandidata v torek priporočili finančni ministri EU, nato pa ga morajo potrditi voditelji članic EU po posvetovanju z Evropskim parlamentom in Svetom ECB. Odločitev voditeljev se pričakuje na zasedanju 22. in 23. marca. Presenečenj ni pričakovati.

Izvršilni odbor ECB je odgovoren za dnevne posle osrednje denarne ustanove evrskega območja, uresničevanje denarne politike območja skupne valute in pripravo srečanj sveta ECB.

Izvršilni odbor sestavljajo predsednik, podpredsednik in štirje člani. Vsi so imenovani za osemletni mandat brez možnosti podaljšanja. Svet ECB sestavlja šest članov izvršilnega odbora in guvernerji nacionalnih centralnih bank članic območja evra.

Kmalu čaka EU še odločitev o novem predsedniku ECB. Sedanjemu, Italijanu Mariu Draghiju, se namreč mandat izteče konec oktobra letos.

Evroskupina je danes najprej zasedala v osnovni sestavi 19 članic, sedaj pa v razširjeni sestavi - finančni ministri 27 članic EU brez Velike Britanije - nadaljuje razpravo o reformi območja evra.

Po potrditvi razvodenele reforme konec lanskega leta, ki vključuje zlasti reformo evropskega reševalnega sklada ESM, se zdaj nadaljujejo težka pogajanja o spornem skupnem sistemu jamstev za bančne vloge in evrskem proračunu.

Januarja so se ministri osredotočili na skupna jamstva za bančne vloge, tokrat pa je na vrsti evrski proračun z uradnim imenom proračunski instrument za konvergenco in konkurenčnost za območje evra.

Temelj razprave je decembrska izjava vrha območja evra, ki evrski proračunski instrument umešča v okvir večletnega evropskega proračuna, ministrom pa nalaga, naj do junija dorečejo njegovo zasnovo, način izvajanja in časovni okvir.

Projekt sicer ne vključuje le članic območja evra, temveč na prostovoljni osnovi tudi države v mehanizmu deviznih tečajev ERM II. Obseg proračunskega instrumenta bo dorečen v sklopu pogajanj o večletnem evropskem proračunu.

Francoski minister Le Maire je izpostavil, da mora biti upravljanje evrskega proračuna v rokah 19 članic območja evra, da se mora napajati iz lastnih virov, saj bo le tako učinkovit, ter da mora spodbujati naložbe in konvergenco.

Kot možni vir za polnjenje proračuna se omenja tudi prihodek od načrtovanega davka na finančne transakcije, ki naj bi ga uvedla skupina držav, vendar pa se zdi uvedba tega davka trenutno izjemno vprašljiva.

Evropski komisar za finančne in gospodarske reforme Pierre Moscovici pa je znova opozoril, da je reforma območja evra, vključno z evrskim proračunom, potrebna za odpravljanje neenakosti v Evropi, ki so "hrana populistov".

Šef evroskupine je sicer ob prihodu opozoril, da je ob upočasnjevanju gospodarske rasti v območju evra ter ob trgovinskih izzivih in tveganjih v povezavi z brexitom treba ukrepati in nadaljevati nujne reforme.