c S
Na Hrvaškem veliko zanimanja za vgraditev dvigal s sredstvi EU 12.02.2019 07:21 Zagreb, 11. februarja (STA) - Stanovalci skoraj 12.000 stavb, v katerih na Hrvaškem ni dvigal, so pokazali zanimanje za sofinanciranje vgraditve dvigal s finančnimi sredstvi iz skladov Evropske unije, je pokazala raziskava, ki so jo izvedli v več kot 16.800 registriranih večnadstropnih stavbah. Vgradnjo dvigal tako podpirajo prebivalci v 70 odstotkih poslopjih.

Raziskavo je danes v Zagrebu predstavila poslanka hrvaške SDP v Evropskem parlamentu Biljana Borzan (S&D), ki je pojasnila, da bodo lahko zbrane podatke uporabili pri pripravi programov za porabo sredstev iz evropskih skladov v finančnem obdobju 2021-2027. EU lahko financira projekt vgraditve dvigal v višini do 85 odstotkov stroškov vgradnje. Povprečna cena za eno poslopje je sicer približno 50.000 evrov.

Evropska poslanka je povedala tudi, da bo EU lahko financirala vgraditev dvigal v trenutnem finančnem obdobju, če bodo v Bruslju ocenili, da se je Hrvaška popravila na področju pridobivanja finančnih sredstev iz EU.

Naslednjo oceno lahko na Hrvaškem pričakujejo do konca meseca, ko bo jasno, ali bo Evropska komisija odobrila sredstva v višini 10,7 milijarde evrov, ki jih lahko iz evropskih skladov dobi Hrvaška za svoje projekte, je dodala.

Borzanova je še povedala, da dvigala v večnadstropnih stavbah niso luksuz, ampak pomembno življenjsko vprašanje za tisoče ljudi, posebej upokojencev in oseb s posebnimi potrebami. Obenem ima projekt tudi gospodarski pomen, ker zagotavlja delo gradbeniškem sektorju in ustvarja nova delovna mesta.